петък, 30 август 2019 г.

Край на една голяма балканска любов: Клепетан се прости с Малена и загина


Историята на птичата версия на Ромео и Жулиета за съжаление завърши. Най-известният хърватски щъркел Малена остана без мъжа си Клепетан, който загина.

Клепетан се върна в Бродски Варош още на 18 март, което е по-рано от обикновено, но не се върна да остане със своята Малена за лятото, а да се прости с нея.

Пенсионираният портиер Стиепан Вокич, който вече 30 години се грижи за Малена, обясни, че неговият Клепо, както го нарича, дошъл в гнездото стар и болен.

"Четири от тях (птиците) дойдоха при майката и три-четири часа тъжно чуруликаха. Тогава знаех, че Клепо отиде да умре. Знаете казват, че птиците умират пеейки. Малена отгледа 66 малки, доста е това за една майка. Много съм привързан към нея. Не ходя нито на море, нито с приятелите никъде, винаги само се грижа за нея. Опитвам да намеря риба да я прехраня, но е много трудно, защото всичко е унищожено", разказа Вокич.

Стиепан е обиколил околността, търсейки Клепетан, след като той се простил с Малена, но не успял да го намери. Тогава му е било ясно, че Клепетан е загинал.

Историята за Малена и Клепетан по-рано е публикувана в известната страница The Dodo и одушеви хиляди хора по света.