петък, 13 ноември 2015 г.

Предупреждения смутиха загребчаните, а после ги зарадваха

В социалните мрежи тези дни обикалят снимки на предупреждения, които много приличат на онези върху цигарените кутии, разлепени на фасадите по сградите на Загреб.

Става въпрос за дело на хърватския активист Перо Мърнаревич, който по този начин иска да подсети народа, че опасността от пушенето е много по-малка от онези, които се крият в нас самите.

Въпреки че Мърнаревич е разлепил предупреждението по града още миналата година, сега то отново стана популярно в социалните мрежи. Този активист и художник креативно преправя предупрежденията от цигарените кутии така че всички граждани да обърнат внимание на много по-лоши прояви между хората.

Съобщенията, които гледаме всекидневно и които ни предупреждават, че пушенето може да ни убие, този път предупреждават загребчани че "политическата мощ предизвиква зависимост" и не трябва да се започва.

"Себичността сериозно вреди на вас и другите около вас", още едно от поредицата съобщения, които красят загребските фасади. Случайните минувачи винаги биха спрели да видят за какво става въпрос, а за разлика от онези предупреждения на цигарите, които никой не гледа - тези послания ги четат всички.

Перо е споделил снимки в своя профил във фейсбук, а към тях е обяснил за какво става въпрос.

- Надписите на предупрежденията на кутиите с цигари може да създадат впечатление, че освен цигарите, за обществото няма други/по-големи опасности. Не по-малко разпространени и злокачествени явления в обществото от тютюнопушенето, като себичност, конформизъм, надценени амбиции за политическа мощ, или пък за артистична кариера и т.н. също така заслужават видимо изтъкнати надписи за предупреждение. Погубващи за здравето на индивида и обществото в което ги има - пише Перо.

Скоро се очаква продължение на тази серия, а Мърнаревич се надява това да се разшири и по други градове.

Би било добре дошло едно такова подсещане на истински опасните неща, които често занемаряваме.