петък, 13 ноември 2015 г.

Най-младият войник в Първата световна война - Момчило Гаврич

Малкият Момчило със своята пушка пеша преминал Албания и стигнал до Корфу, издържайки като десетгодишен онова, което много възрастни не са.
Бил е най-младият ефрейтор в света. Участвал е в пробива на Солунския фронт където е ранен, а войводата Живойн Мишич го насърчава, а на 12 години има чин сержант. Чакайки пробив на фронта и завръщане в Сърбия, се ограмотил, а след войната отишъл в Англия, където завършил гимназия и през 1921 г се върнал в Белград.

В книги е отбелязано, че Момчило Гаврич в началото на Първата световна война няма навършени осем години. Той е от Търбушница, село на пет километра от Лозница, под самата Гуча. Бил осмото дете на своите родители - баща Алимпий и майка Йелена.

През август 1914 г, австро-унгарските войници правят големи кланета на цивилни хора, а сред тях са убити и родителите на Момчило, сестрите и четирите му братя.
През този ден той не е бил вкъщи, благодарение на което е единственият оцелял в семейството. Натъкнал се на позицията на Шестия артилерийски полк на Дринската дивизия под командването на майор Стеван Тучович, брат на Димитар Тучович. Малчуганът паднал, прегърнал му ботушите и казал: "Чичо, убиха ми всички...".

Майор Тучович го питал: "Можеш ли да хвърляш бомби?". Малкият Момчило казал, че е хвърлял само камъни. Майорът взел една бомба и му показал как се прави. След това майор Тучевич строил своите войници и питал: "Кой иска нощес да отмъсти за родителите на Гаврич, неговите братя и сестри?". Цялата чета направила крачка напред.

Докато отслужвал казарма в Славонска Пожега, през 1929 г, Момчило преживял неприятности и арест от офицера на Югославската кралска войска, иначе бивш австрийски офицер, защото не му вярвали, че той вече има четири години война зад себе си и че е носител на албански награди.
По време на Втората световна война немските окупатори два пъти са го затваряли в лагер, а пред стрелкови строй са го извеждали и партизани. След войната, по времето на политическото приятелство между югославския президент Йосип Броз с албанския президент Енвер Ходжа, Момчило е арестуван и от ОЗНЕ, заради откритото изявление, че "на нас албанците не са ни братя".

Голямата благотворителка лейди Педжет го наричала сръбския рицар, а гърците са му поставили златна плоча на Корфу. Френският президент Митеран през 1985 г му връчил орден, а генерал Лепардийо казал: "Жалко, че не сте бил френски войник, щяхте да имате паметник на Елисейските полета".

На най-младия съюзнически войник в Първата световна война Момчило Гаврич е кръстена улица в Белград, в квартала Степан Степанович. Починал е в Белград, на 28 април 1993 г.