четвъртък, 5 ноември 2015 г.

ТАНЮГ престава да съобщава

След 72 години, новинарската агенция ТАНЮГ престава да съществува. В два опита за приватизация ТАНЮГ не намери нов собственик, а това е епилог според Закона за информация. Имуществото получава Дирекцията за имущество, архивът отива за Архив, а 188-те служители ще получат компенсации. ТАНЮГ, както твърди директорката, не оставя дългове.

ТАНЮГ е създадена в Яйц, по идея на Моше Пияде, за да разбере народът и света за антифашистката борба в Югославия. Седемдесет и втория рожден ден посреща с решението за приключване.

"Утре може да бъде последния работен ден, но защото сме отлични професионалисти, имаме проблем с това да престанем да работим. Вероятно в комуникация с директорката как и по какъв начин да поработим още време - или няма", каза председателят на Синдиката на журналистите в Сърбия в Танюг Мирко Драгишич.

Получили са заплатите за октомври. За работната година ги чакат премии.

Директорката на ТАНЮГ Бранка Джукич казва, че такъв изход е можело да се предвиди от приемането на Закона за информация, който по начало избира продажба на агенцията или закриване.

"Новинарските агенции са скъп бизнес. Всички национални агенции в Европа, и частните и обществени, работят в малка или голяма степен с финансовата поддръжка на държавата. Несъмнената професионална марка ТАНЮГ, в Сърбия и извън нея, пазарът който е усвоен, както и новините от обществен, но не и комерсиален интерес, не са били достатъчно силен мотив за инвеститори. В такава ситуация, нашият собственик постъпи по Закона за информация и да не забравяме, потърси общ консенсус и одобрение", заяви Джукич.

Нино Брайович от УНС твърди, че е можело да се пробва с пренасяне на капитала на назначените. "По този начин ТАНЮГ може да преживее. Дали би преживяла за дълго време, това вече е друг въпрос", изтъква Брайович.

Саша Миркович, държавен секретар в Министерството на културата и информацията, твърди, че член 146 показва, че законът спира да важи за ТАНЮГ или в момента на сключване на договор за покупкопродажба или на 31 октомври.

Разделянето на акциите между работещите не би продължило живота на ТАНЮГ, смята директорката.

"За тези на които им е позната практиката в Европа и света, това е само теоретична възможност. Нито една национална новинарска агенция в Европа и света не е собственост на работещите като акционери. Австрийската и датската агенция са акционерни дружества, но акционерите са медийни компании, а не служителите", твърди Джукич.

Срокът за приватизация на 73 медии в Сърбия изтече на 1 ноември. Нови собственици добиха 36 от тях.