неделя, 18 октомври 2015 г.

И Белград има своята наклонена кула

Наклонената кула в Белград може да не е туристическа атракция като тази в Пиза, но привлича погледите на наблюдателните минувачи. Става дума за кулата на католическата църква Св. Антон Падуански в Звездара, която освен с тази забележителност привлича внимание и заради културното си значение.
Може стотици пъти да сте минавали покрай тази църква, но никога да не сте обърнали внимание на кулата, която е наклонена 42 см спрямо самата сграда и основите.

"Наистина е крива! А аз мислех, че не съм изтрезнял от вчера", шегува се таксиджията на когото обърнахме внимание на масивното здание, което се издига на 52 м над земята.

Монументалната кула не е интересна само с това, че напомня на известната в Пиза, но има и голяма архитектурна стойност, както и цялата църква. Това здание е дело на изтъкнатия словенски и средноевропейски архитект, Йосип Плечник и това е единственото му творение запазено в Сърбия.

"Църквата е от особена важност заради това, че е строена в периода между войните, между 1929 и 1932 г, а по всичко изглежда сякаш става въпрос за творение на следвоенната, съвременна архитектура. По това всеки който разбира от архитектура може да види колко пред своето време тогава е бил Плечник. Изграждането започва по същото време, когато е започнат и храм Св. Сава, но тук условията са били по-лесни и много бързо е завършена", обяснява Хайн Тучич, историк по изкуствата в Института за защита на паметниците на културата в град Белград.
Въпреки че самата църква, която е интересна и заради това, че е кръгла (ротонда), е завършена навреме, от кулата са изградени само десет метра. Тя остава недовършена десетилетия, а когато през 1962 г е иззидана до края дошъл и първият проблем, заради който днес е накривена.

"Църквата стояла години и по законите на физиката се слегнала и се застопорила. Когато кулата е направена до края се стигнало до изкривяването. Първоначално е наклонена около 50 см спрямо основата, но след поправка разликата се намалила до 42 см. Въпреки че църквата е зидана по замисъла на Плечник, кулата по-късно е малко изменена. По първоначалните чертежи е трябвало да има спирални прозорци", разказва пастор Илия Аланджак.

През 2010 г църквата е утвърдена като паметник на културата, но в непосредствена близност се строи сграда, която би могла да наруши безопасността на кулата, предупреждава той.

"На шест метра от кулата се строи голяма сграда, а ако знаете законите на физиката, тогава знаете, че статиката върши своето и това може да се отрази на вече наклонената кула. Градът е одобрил да се строи тук, въпреки че на кулата често се виждат пукнатини, които после се санират", допълва Аланджак.