четвъртък, 22 октомври 2015 г.

Пазач на шахти и брояч на тел са новите професии в Македония

Пазач на шахти, брояч на тел, получател на неща за пробване - пробвач, свирач на инструмент, мениджър, тим лидер, асистент на градоначалник, това са само част от новите занимания, които влязоха в ревизираната Национална класификация на заниманията на македонския Държавен институт за статистика.
Вчера скопският "Дневник" обяви, че в класификацията, по искане на бизнес общността, са добавени 227 нови занимания.

Професии като проститутка, лихвар, гадател, клоун, магьосник, фризьор на животни и някои други, които по-рано минаваха за спорни занимания, остават в националната класификация.

"Модерните термини в обявите на нови работни места, в които портиер се нарича - мениджър по приема, секретарката: офис мениджър, а търговеца "мърчиндайзър" ни накараха отново да ревизираме националната класификация в която вече има много интересни работни места. Освен дейността, нашата класификация на заниманията регулира и задачите, които работещите трябва да вършат", съобщават от македонския Държавен институт за статистика.

Според новата класификация на заниманията "пазач на шахта" се намира в групата пазач на обекти, а "мениджър" в групата на аналитици на мениджмънта и организацията.

В новите професии влизат и "дизайнер на детски играчки", "показател" - този който отрежда нормата, "получател за проби" - пробвач, "брояч на тел" и "ровокопач".

В новата Национална класификация на заниманията на Държавния институт за статистика, "проститутка", "лихвар" и "гадател" остават като занаяти.

Според описанието на заниманието, лихварят дава заем срещу внесен депозит за залог, или имущество или някакви други гаранции, а техните работни задължения включват и оценка на предмета оставен в залог,  изчисляване на лихвите и даването на пари, връщане на предмета като се изплати заема или в случай че заемът не се върне - продаване на заложения предмет.

В класификацията на занимания специален дял имат гадателите - врачки. Те, освен останалите, имат задължение да интерпретират сигнали относно характеристиките на дланите на клиентите, случайно изтеглени карти за игра, утайка от кафе, а формите и вида на костите от мъртви животни са задължителни за предсказване на събития и съветвания за възможни случки.