понеделник, 26 октомври 2015 г.

Училището на Новак Джокович му се извини

По времето когато Новак Джокович беше наш ученик, учителите нямаха голямо разбиране за неговите спортни задължения. Сбъркахме спрямо Новак. Това разказва директорката на ОУ "Бора Станкович" в Белград Здравка Марянович.

Основното училище "Бора Станкович" във Вождовац е познато по това, че в него първи знания са получили известни спортисти, актьори, политици... С примера на Новак Джокович учителите и наставниците в това школо са научили един много важен урок. Новак е, без оглед на своите спортни задължения, успявал да овладее градивното. За съжаление, учителите по това време не са имали достатъчно разбиране към него. Направена му е и още една неправда.
- Това ни беше добър урок. Към днешните поколения сме много толерантни. Научихме се от неговия пример, че трябва да поддържаме спортистите и да имаме максимално разбиране за техните амбиции - казва директорката. Това малко момче със своята съпруга преподаде на световните звезди урок по стил (на наградите на МТВ - б.а.).

Тя добавя, че Ноле не е могъл да полага изпити по съкратена програма и така училището доста му натежавало.

- За да завърши годината, трябваше да положи класовия изпит. Това беше изискване на образователната комисия, а за наставниците това беше още едно задължение, но не са били въодушевени - разказва Здравка Марянович.

Тъй като понякога се налагало да отсъства от училище и по няколко седмици, родителите на Новак са молили наставниците да го изпитват предварително, за да не остане без оценки. До пети клас Новак ходел редовно в училище, а останалите класове завършил извънредно.
Класната му, учителка по сръбски език, Славица Станкович не си е и представяла, че Ноле ще стане първата ракета в света.

- Кой можеше да предположи такова нещо? По това време му беше трудно да тренира и да ходи на училище едновременно. Аз разбрах от неговата майка, че тренира чак по-късно, никога не се е хвалил - сеща се Новаковата класна.

Както казва, днес най-добрият тенисист на планетата е бил дисциплиниран и правил задълженията си навреме.

- Тогава аз бях прохождаща в работата. Нямахме разбиране към него, в този смисъл, че за нас образованието беше на първо място, а спортът след това. Отношението беше като към всеки друг ученик - разказва Станкович.

Тя си спомня, че Ноле винаги е бил специален, никога не е влизал в конфликт с никого.

- Беше любимец на другите въпреки че нямаше много време за тях. Свободното време използваше да учи и да си почива - раказва класната.

Подарък за китайците

При едно посещение в Китай, когато е правена размяна на ученици с училище в Шанхай, домакините били много щастливи от подарък от Белград.

- Занесохме им плакат на Ноле, а знаете колко е популярен той в Китай. Интересът им стана още по-голям като чуха, че е бил наш ученик... - спомня си директорката.

Бъдещи спортисти, актьори, писатели...

Многобройни спортисти са проходили от това вождовачко школо, а между тях са каратистката Таня Петрович, ватерполистите Филип Филипович, Живко Гочич и Югослав Васович, баскетболистките Йелена Максимович и Наташа Ковачевич. На скамейките в "Бора Станкович" са били и актрисите Бояна Малиевич и Анита Манчич, и драматурга Биляна Сърблянович.
 

Учили са и бъдещи политици, като Вук Йеремич, който ще стане началник на сръбската дипломация.