понеделник, 1 февруари 2016 г.

След триумфа в Мелбърн Ноле подпомогна деца


Novak Đoković, foto: PR Най-добрият тенисист в света Новак Джокович след голямата шеста победа в Откритото първенство на Австралия посети хуманитарната организация Мелбърн Сити Мишън, която помага на най-заплашените групи деца от Мелбърн, игра с тях и дари от името на своята фондация 20 000 долара в поддръжка на тяхната работа.



Първият тенисист в света, който страстно влага за подобряването на ранното развитие, заяви, че Фондация Новак Джокович дарява пари за програмата "Early Years Supported Playgroup" хуманитарна организация от Мелбърн, за да се помогне на децата в предградията Брейбрук и Дорийн

След запознаването, Новак си игра с мъниците, рисуваха, играха тенис, а някои от тях разкриха пред най-добрия тенисист какви искат да станат когато пораснат, за какво мечтаят и кои желания биха искали да им се сбъднат.

Джокович сподели, че фокусът на организацията "Melbourne City Mission", която иска да изтъкне важността на ранното образование, напълно съвпада с целите на Фондация Новак Джокович, която работи в тази насока вече четири години. За това време са отворени 7 обекти, в които децата ходят на предучилищна програма, обучени са над 600 наставници и е започнат низ от проекти с цел децата в ранен период да получат адекватни знания.

"Ранното образование дава на децата шанс силно да отговорят на което и да е предизвикателство и да станат победители на който и да е терен", заяви Джокович. "Организацията Мелбърн Сити Мишън е лидер в осигуряването на иновативни и ценни програми за ранно образование, и ние сме щастливи че можем да допринесем за тяхната работа в този план."

"Поддръжката в най-ранния период, която съм имал, имаше ключово значение в моя живот, а всичко онова което тогава съм учил, слушал, чел ме е оформило като личност. Произхождам от държава в която почти половината деца не ходят на никакви предучилищни програми, което по-късно им отежнява ученето, напускат училище и стават проблем за цялото общество. Пълно е с такива държави и това трябва да променим всички заедно", заяви Новак.

Временният изпълнителен директор на организацията "Melbourne City Mission", Лиз Бишъп, благодари за дарението, изтъквайки че то директно ще помогне на деца от предучилищна възраст от застрашени групи, както и техните семейства, в предградията на Мелбърн - Брейбрук и Дорийн. Ще им даде възможност за сигурна и приятна обстановка за ранно образование.

Начинанията в които ще се вложи дарението на Фондация Новак Джокович вече от години успешно създават добър бит и развитие на децата, дават подкрепа на техните семейства и засилват общността.

"Благодарим на Новак и неговата фондация за поддръжката, и тяхната посветеност за развитието на детското образование на световно ниво. Доверяваме се на великодушието на организация каквато е Фондация Новак Джокович, за да подкрепим семействата чрез такива програми. Благодарим на Фондацията за помощта и глобалната посветеност в подобряването на условията за ранно образование", заяви Бишъп.
 
Също така, задоволство от новото партньорство изтъкна и Алберто Лиджи, глобалният СЕО на Фондация Новак Джокович.

"Много съм щастлив и горд, че Фондация Новак Джокович се присъедини към усилията на Мелбърн Сити Мишън в настояването да се помогне на децата от социално застрашени семейства да получат по-лесен достъп до предучилищно образование, което им е необходимо. Това дарение виждаме като инвестиция в бъдещето на тези деца и като символ на нашата посветеност към програмите за ранно развитие и образование на глобално ниво. Мисията на нашата фондация е с редовни вложения в ранното образование и развой да помогнем на деца в целия свят достъп до образователни институции, програми които ще подстрекават тяхното образование и ще им позволи техните стартови позиции в живота да са по-добри. Всички изследвания показват, че влаганията в ранното развитие в пъти се връщат не само на децата и техните семейства, но и на държавата и цялото общество. Нашата фондация, като партньор на Световната банка с която заедно представяме тази тема, също така използва всяка възможност да работи за решаването на този проблем в света", обясни Лиджи.
 
Фондация Новак Джокович е основана през 2007 година с цел деца от социално застрашени среди да растат, играят и развиват в стимулиращо, съзидателно и сигурно обкръжение. Фондация Новак Джокович помага на организации и програми из цяла Сърбия, а след наводненията са направени дарения и за деца в Хърватия и Босна и Херцеговина. ФНД сега помага и в други държави в които Новак е активен чрез професията си на тенисист, в ролята си на глобален посланик на добра воля на УНИЦЕФ, както и чрез партньорството между Фондация Новак Джокович и Световната банка.

Джокович ще се порадва на няколко дни почивка, а след това подготовка за турнира в Дубай, който започва на 15 февруари.