неделя, 7 февруари 2016 г.

Чайка, Богородица, Олимпиада... и най-чудноватите имена в Сърбия

Thinkstock
Статистиката казва, че най-честите мъжки имена в Сърбия са Никола, Драган, Милан, Александър, Зоран, а женските: Милица, Мария, Йелена, Миряна, Драгана. Освен тези стандартни имена, родителите все по-често използват креативността си и дават на децата си необичайни за Сърбия имена.

По тази причина може да се случи да се запознаете със Свила, Пахулица, Султана или чак и Бекъм. Срещат се и имена като Киша (дъжд), Нарта, Леандра, Лилянка, Дуга (дъга) или Пламен и Мргуд.

Сред сърбите е познат обичай заради някои актуални сериали децата да се кръщават на главните герои в тях, така се срещат: Султан, Шехерезада, Хурем и Онур, Касандра.

В Белград има няколко човека с името Тарзан, а се появяват и имена като Змай (змей), Перун, Брестолик, Йездивой, Крунодраг.

Днес някои родители дават имена на децата си от свои предци и така отново се срещат Машинка, Ловорка, Чарна, Икония, Гърлица, Голубова, Йефимия, Макария, Никодим, Пелагия, Опролечована и Омилйена (любима).

Съществуват и Динарко, Брус Ли, Грицко, Едип, Рузвелт, Роналдо, Облак... В Сърбия са родени и Чайка, Богородица, Одисея, Палома, Бистра, Чарна, Лутка (кукла), Олимпиада...

На обичая да се дават необичайни имена на децата си не устояха и някои познати личности. Здравко Чолич кръсти дъщеря си Уна Звездана, децата на Исидора Биелица и Небойша Пайкич носят имената Вила Еванджелина и Лав Григорий. Децата на известния политик Чедомир Йованович, също така, имат необичайни имена: синът е Михайло Лайф, а дъщерите Яна Харт, Зора Фейт и Анджелия Фей.

В нишкия край са забелязани имена като: Неделя, Митра, Видак и Роман, а чак и Бекъм.

В последно време е застъпен и обичаят на децата да се дават чуждестранни имена и така се забелязват Киара, Зои, Евелин, Аделина и Бела, Александър Кристофър, Мария Магдалена, Богородица...

В Сърбия има закон, който дава на регистраторите правото да отказват името, ако преценят, че детето заради това име може да има проблем.