петък, 12 февруари 2016 г.

Загребски трамвай срази расизма със смях

 tramvaj
Във фейсбук се появи история за случка в загребския трамвай №14, която за кратко време стана хит на Балканите.

Според автора на публикацията, всичко започнало когато един тъмнокож пътник отстъпил своето място на бременна жена, но тогава в историята се появила една стара госпожа... Ето как се развила случката от начало до края:

Трамвай номер 14, шест часа вечерта, навалица, всички се връщат вкъщи, лудница. Един от пътниците, който удобно седи е чернокож, на неопределени години. Трамваят спира на спирката, влиза жена, бременна, което лесно се вижда, носи пълни торби, тук е и една баба и още няколко човека. Негърът, виждайки бременната жена, казва:

- Заповядайте, седнете, любезно към нея, на солиден хърватски, прави място и става.

В този момент трамваят тръгва, а онази баба, виждайки свободно място, бърза към него, бута бременната жена и бързо скача на седалката. И седи така тя, щастлива, че е усвоила празното място, когато чернокожият любезно й казва:

- Извинете госпожо, но аз съм отстъпил мястото на тази госпожа, защото е бременна и изглежда уморена. Мисля, че на Вас нищо лошо няма да се случи, ако още малко постоите права, а на нея дадете да седне.

На това бабата:
- Не знам от кое племе сте младежо, но тук, в тази цивилизована държава се отстъпва място на стари и болнави жени, а не на млади и здрави!

Негърът очевидно ядосан от расисткото изказване отговорил хубаво и изразено любезно на старата госпожа:
- Не знам от кое село сте Вие госпожо, но в моето село такива стари и заядливи баби се ядат за вечеря!