събота, 20 февруари 2016 г.

ПЕТА ЛИЧНА: Къса памет в сръбския баскетбол


През тези дни мнозина се състезават кой ще намери таблоидното в неволите, които изпитват смедеревци. В дни когато много всекидневно искат да правят риалити шоу, чак и природните животни от селския живот представят като сценарий за холивудски блокбъстър.

Историята с която един доказан управник искаше да покаже суровата реалност на сръбския баскетбол, който не е съставен само от три или четири клуба, придоби напълно погрешно измерение.

А в медиите освен "нямаме за сандвичи и екипировка, камо ли за път", премина и - пътуваме с бусове и собствени автомобили. Ентусиазъм за похвала, играчи за гордост на всеки треньор и клуб. Но и нещо заради което трябва да се сложи пръст на челото и да се запита защо по този начин младежите от Смедерево, но и други клубове от "Доброволната баскетболна лига" се излагат на опасности.

Нима е толкова къса паметта в сръбския баскетбол, че сме забравили, че след баскетболен мач една зимна вечер преди само шест години, заради подобни неща стана катастрофа, в която угаснаха два млади живота. Още повече, тогава на същия този автопът по който са минали смедеревци, играчите не са се превозвали със собствени автомобили, а с бусове. Вместо професионален шофьор, за да се спестят средства и да се закърпи край с края, зад волана е бил Неманя Данилович. След трагедията всички бяха генерали и говореха как треньорът след целодневни усилия и мачове не е за шофиране, защото "електрическата пейка" цеди до изнемогване.

Очевидно никой нищо не е направил да се промени състоянието и да се начертае линия под която не може да се отиде. Без оглед, че в този поглед и законите на държавата са описали някои изисквания, съществуват отговорни лица.

Най-добрата лига в държавата вицешампион на света не смее да бъде полупрофесионална или аматьорска, какъвто е случаят сега. Професионална не я правят съобщенията за наказания за техническа грешка или "модния изглед" какъвто беше случаят. Трябва да има ниво, макар да е само от осем клуба!

Където се уважава макар минимум професионализма не би се провлачило съмнение за похвати на залозите с които играчите си заместват заплатите, които не получават.

На днешното събрание на БСС ще бъде избран вицепрезидент за мачовете. Ако и занапред баскетболната реалност гледаме с "широко затворени очи" и ако Събранието не му даде мандат на каквато и да е цена да разчисти нещата и от ДБЛ (доброволна баскетболна лига - б.а.) да направи БЛС (баскетболна лига Сърбия - б.а.), тази лига скоро няма да се различава от баскет турнир.

Иначе Сърбия никога няма да може да разчита на само три или четири клуба както остава впечатлението, че някои искат да се случи.

Автор: Предраг Сарич, "Спортски журнал"