четвъртък, 4 февруари 2016 г.

Парламентът на Сърбия прие Закон за спорта


В мотивите е изложено, че Законът за спорта е създаден, за да не бъде той привилегия за единици и богатите, а да даде възможност на всички граждани да могат да се занимават със спорт.

По думите на министъра на младежта и спорта Ваня Удовичич, целта на закона е да елиминира всеки вид дискриминация и злоупотреба.

Мотивирайки закона в парламента, Удовичич заяви, че за пръв път е регулирана употребата на личните данни на спортистите, както и че здравната защита за деца от шест до 14 години в бъдеще ще бъде безплатна и включена в осигуровките.

Със закона е регулирано и членската такса за малолетни спортисти да не може да е над десет на сто от средната заплата. Удовичич заяви, че ще наложи на мениджърите и спортистите в бъдеще да са сертифицирани, докато малолетните ще трябва да имат одобрението и на двамата родители.

Той допълни, че законът ще регулира трансферите в спорта, особено международните трансфери, които са позволени по стриктните правила на международните организации.

- Когато става дума за национални трансфери, особено обръщаме внимание на малолетните спортисти. Всяко дете което отива в друга среда има право на качествено и правилно развитие, да се знае как се храни, къде живее, да се полагат грижи за това дете - заяви Удовичич.

Законът въвежда и задължително осигуряване за треньори и всички спортисти за времето в което участват за националните отбори.