понеделник, 16 януари 2017 г.

"Сръбско-български гурмански влак" защитава лесковачката скара и българския хляб


Лесковачката скара винаги се е правила по проверена рецепта на майстори от този град, а любителите на тези специалитети от месо винаги знаят какво е наистина скара "по лесковачки", а какво лъжлива реклама, като резултат от сръбско-български проект, тя ще получи международен защитен знак за специфично гастрономско произведение.

По този начин няма да е достатъчно да се използва само лесковачко месо за грил, което вече е защитено, а ще се спазват и правила и стандарт как се правят плескавици, кебапчета и останалите деликатеси от месо на скара.

Сертификацията и защитата на този гастрономски специалитет с който е известен Лесковац, а чието име мнозина използват, за да примамват купувачите, е задача на трансграничния проект "Българско-сръбски гурмански влак", който се съфинансира от Европейския съюз.

От сръбска страна Регионалната търговско-промишлена палата Лесковац ще се занимава с получаване на международен защитен знак за "лесковачки влак" като негов носител ще е скарата, докато Търговско-промишлената палата на Враца ще направи сертификация на специалитета от тази част на България - неолитния хляб.

Както обясняват от лесковачката Търговско-промишлена палата целта на проекта не е износ на скара, а "внос" на туристи и защита и стандартизация на лесковачката скара, както в държавата, така и в чужбина.

За да се приготвят по утвърдени стандарти тези специалитети от Сърбия и България, по време на проекта на правилата ще бъдат обучени бъдещи кулинари и професионални готвачи и от двете държави.

Ще бъдат обзаведени кухни във Висшето професионално училище в Лесковац, както и в Професионално училище "Алеко Константинов" в Мездра, които са партньори в проекта. Така те ще получат необходимата техника за демонстрация на кулинарна вещина, а нашето намерение е те да станат центрове за обучение на ученици и професионалисти на полето на подготовката на традиционни гурмански произведения с регистриран защитен знак - казват от Регионалната търговско-промишлена палата.

Освен че около 40 ученици ще завършат обучение затова как се прави скара от Лесковац и неолитен хляб от България, планът е на това да се научат и 20 професионални готвачи от двете страни на границата.

Обученията ще бъдат проведени отстрана на експерти по технология на храната и подготовка на типични ястия от региона. На семинара професионални готвачи ще се учат да подготвят цялостно меню, което се състои от типични ястия от сръбската и българската кухня в традиционен маниер - обясняват от Палатата.

Те заедно ще участват по изложения, а планът на проекта е да се организират четири гастро-туристически форума, два в Сърбия, два в България, на които да се представят специалитети от сръбската и българската кухня.

По време на проекта 15 малки и средни предприятия, съответно предприемачи, ще бъдат първоначални ползватели на защитения знак за гастрономски производствени услуги - съобщават от Камарата.
ugovor bugarsko srpski gastronomski voz
Освен това, планът е да се основе българско-сръбски "Гастро клуб", който би функционирал като бизнес клуб чийто членове ще бъдат организации, които се занимават с туризъм и гастрономия.

Проектът "Българско-сръбски гурмански влак" се финансира от Interreg IPA програма за междугранично сътрудничество България - Сърбия. Частта от договора за дарение през ноември миналата година в Министерството на регионалното развитие и благоустройството на България и официално започна да се реализира.

Общата сума предвидена за неговото изпълнение е 170 800 евро, а се предвижда да продължи 15 месеца.