събота, 12 ноември 2016 г.

Словенските ченгета 3 месеца по грешка взимали по-високи заплати

 Словеначка полиција
Повече от 6000 полицаи в Словения три месеца, заради грешка, вземали по-големи заплати, а заради това последната им е намалена.

Неназован член на полицейския синдикат пред люблянския Дневник разказа, че ако полицай за три месеца получава заплата по-голяма със 150 евро, това значи, че общо е надплатено почти три милиона евро. "Трудно ми е да повярвам, че никой не е забелязал, вероятно всички са мълчали, докато грешката не е поправена при изплащането на заплатите за миналия месец."

Допълва, че цялата работа трябва допълнително да се провери, защото нещо е съмнително, а много, които през последния месец са получили по-ниска заплата не вярват в даденото обяснение.

Съобщава се, че словенските полицаи до средата на тази година били в "бяла стачка", искайки по-големи заплати. Все пак, изглежда неочакваното повишение не е получено в преговори с властите.

Министерството на вътрешните работи на Словения поясни, че грешките са в заплатите за юли, август и септември заради "грешка в програмата" с която на работещите са били пресметнати удвоени добавки за работа през нощта, работа в неделя и на държавни празници, както и някои други добавки.

Става въпрос за средно 68 евро надплатени на полицай, но някои са получили и до 300 евро повече, така че ще им бъде дадена възможност да върнат надплатените пари на вноски, потвърдиха от министерството за днешното издание на мариборския всекидневник Вечер.