петък, 25 ноември 2016 г.

Когато Рака гръмна с топа - влезе в историята!

 raka
На днешния ден през 1968 г умира световна легенда сред войниците - сръбският артилерист Радойе Рака Лютовац влезе преди 101 години в историята на авиацията като първият човек, който с изстрел от земята е свалил самолет.

Рака е свалил немски "Румплер", над Крагуевац, с изстрел произведен от топ в полето.

През 1915 година австро-унгарските ескадрили три пъти бомбардират центъра на сръбската военна индустрия град Крагуевац.

Тъй като по това време не съществува истинско противовъздушно въоръжение, майсторите от крагуевската Военна фабрика са преправили топове пленени в балканските войни и ги поставили на близкото бърдо да бранят града.

Редник от І взвод Радивойе Рака Лютовац, родом от село Польна до Тръстеник, с бинокъл видял три неприятелски самолета над града на 30 септември. "Вярвах в своята ръка и опита от артилерията. Самолетът попадна в обсег за прицелване. Ето подходящ миг. Сега трябва да съм спокоен, готов. Миг-два и моята ръка дърпа спусъка. От цевта излезе пламък. В същия момент самолетът залитна, от неговия труп изби гъст дим. После тръгна към земята", разказва по-късно героят Рака.
top
Самолетът, който войникът Лютовац е свалил не е директно уцелен от граната, защото всяка граната е имала синхронизиране, точно време след което експлодира. Това значи, че най-вероятно е експлодирала в близост до самолета, достатъчно шрапнелите да го засегнат и да го пратят в самия център на Крагуевац, твърдят хронистите.

Останало е и отбелязано, че войникът Рака веднага след това е дошъл в града и щом се намерил пред онова което е останало от самолета застанал мирно и с войнишки поздрав отдал последна чест на неприятелите, загиналите пилот Фон Щефан и неговият помощник Ото Киш.

Този момент се смята за началото на сръбската ПВО, а също така и според наличните данни първото сваляне на самолет от топ в света.

"Командирът даде на Рака кон да отиде на мястото, повече, за да не го убие, защото оглуша за нареждането и стреля с топа от чист бунт!", свидетелства след това Звонимир Лютовац, роднина на Рака. "Самолетът е паднал на улица Престолонаследник Петър. Рака е отишъл до развалината и козирувал пред загиналите войници. Е, това е бил моят прадядо. Това е бил сръбският войник".
rat, prvi svetski
Радойе Лютовац не е имал директни потомци, въпреки че два пъти се е женил. Веднага след войната е отворил търговски обект в Тръстеник, където днес се намира сградата на съда. Живял е в хармония с братята си Мирчо и Живадин.

"Винаги е трябвало да остане един син в Польна да не се угаси огнището. Това е била съдбата на моя дядо Светомир, баща ми Драгиша и сега моята", казва Звонимир. "Прадядо Рака винаги ни е помагал, но и аз на него. Бях му водач до 14-ата си година, защото преди да почине беше загубил зрението си", разказва потомъкът.

Оставил е на роднините и приятели скъпоценна история от сръбската история. Често е разказвал в кръчма "Ядран" в Тръстеник, където е имал почетно място. Дружил с Живойн Мишич. Гости са му били и от кралското семейство, приемал е съюзнически делегации в Белград и в Крушевац.

"Като не е имал свои, помагал е на чужди деца, а колко е изучил в Польна и Тръстеник, това никой не знае", разказва Душица Лютовац, съпруга на Звонимир. "След смъртта си подари всичко свое на общината, съда, банката и семейството. Чак и всеки предмет в къщата, които днес пазим е описал и отбелязал на кого го подарява, от столовете до шкафовете".

След свалянето на самолета Радойе Лютовац е повишен в ефрейтор, а по-късно на Солунския фронт и в сержант. Отличен е с Караджорджевска звезда, медалите Албански паметен медал и Паметен медал от войната. Датата 30 септември се чества като Ден на Артилерийско-ракетните единици във Войската на Сърбия, а крагуевската казарма носи името на Рака.

Рака, за свой патрон, присвоиха онези сръбски служещи в ПВО, които на 27 март 1999 година, по време на бомбардировките на НАТО, над Буджановац свалиха "невидимия" американски самолет F-117A.