понеделник, 14 ноември 2016 г.

В Сърбия: Напускането на българския Батман: 7 невероятни неща, които не знаете за Бойко Борисов

Bojko Borisov, Foto: AP 12 maj Българският премиер Бойко Борисов днес подаде оставка, след като неговата партия беше победена тежко във втория кръг на президентските избори, пише сръбският "Курир".

По официални данни, за президент на държавата е избран бившият шеф на военновъздушните сили Румен Радев, който имаше подкрепата на социалистите.

"Приемаме волята на народа и честитим на онези, които имат подкрепата на повечето избиратели", заяви Борисов, чиято партия беше победител на всички избори през изминалото десетилетие.
Foto: AP
Вчерашните резултати показаха, че бившият генерал Румен Радев е спечелил повече гласове във втория кръг на президентските избори в България, над 58%, докато Цецка Цачева, кандидат на партията на премиера, получи 35%.

Бойко Борисов е една от най-интересните политически фигури в тази част на Европа. Някогашният телохранител и носител на черен колан в карате през 2005 г стана кмет на София, а на 27 юли 2009 г неговата партия ГЕРБ (Граждани за европейско развитие на България) победи на изборите, а той стана 50-ият премиер в историята на България.
Bojko Borisov, Foto: Reuters
Оставка от тази функция подава през февруари 2013 г, а причина са масови демонстрации на гражданите заради поскъпването на тока. Само 20 месеца по-късно, през октомври 2014 г, отново става министър-председател на България, побеждавайки убедително големия съперник Българската социалистическа партия.

По времето на своя мандат допринесе за актуализацията на разполагането на ракетния щит на НАТО, и повлия на Румъния да заема същата позиция. Заради това стана не толкова любима личност в Кремъл.

Разведен е. От брака с бившата си съпруга, офталмоложката Стела има дъщеря Венета. Те двете живеят в Лос Анджелис, докато Борисов живее извънбрачно с банкерката Цветелина Бориславова.

Осем неща, които най-вероятно не знаете за Бойко Борисов:
1 Борисов влиза в историята на българския спорт през 2013 година като най-възрастният регистриран футболист в държавата. Играе с екипа на втородивизионния Витоша (Бистрица) когато е на 54 години. Продължава да е регистриран футболист в този клуб.
2 Носител е на черен колан в карате, където е стигнал до 7 дан. Участвал е в редица състезания, тренирал е и националния отбор и е бил съдия на турнири. Борисов също така е президент на Карате федерацията в България. Че спортът му идва отръки, доказват и изявите на негови колеги, които изтъкват, че Борисов е и много добър тенисист.

3 След като напуска редовете на полицията през 1990 г Борисов основава компания за охрана, след което започва да работи като телохранител на българския цар Симеон ІІ (който по-късно се отрича от титлата и става премиер).
Borisov sa Angelom Merkel, Foto: Reuters
4 Има диплома за пожарникар, и няколко години е работил в пожарната служба в София.

5 Получил е прякора Батман, преди всичко заради репутацията на човек, който "завършва работите и решава проблеми". Българите казват че има "аура на непобедимост".


via GIPHY
6 В началото на своята полицейска кариера е пазил местни ниви и посеви от крадци, а с времето напредва и става шеф на полицейски единици в полицията в София. Също така е работил като преподавател в Полицейската академия.

7 По време на комунистическата ера е работил в Министерството на вътрешните работи, където има докторска диплома за психологическа и физическа подготовка на оперативните лица.

Не забравяме и че Борисов при една среща подари на Владимир Путин едно сладко кутре.