събота, 26 ноември 2016 г.

Фотография от Сърбия беше обявена за най-хубава в света!

 Фотографија из Србије најлепша на свету!
Фотографията на Чедомир Жаркович, която показва басейна в пещерата Стопича беше обявена за най-хубава в света за 2016 година в международния фото конкурс за защитени природни обекти на Уикимедия - "Уики обича Земята". Сърбия зае и 15-о място с фотография на каньона Раче на Владимир Мияилович.

Девет членове от международно жури избираха най-хубавата от 270 фотографии, които са победили в 26 държави и проекта на ЮНЕСКО - Bioshpere reserves.

В силна конкуренция, фотографията на Чедомир Жаркович е избрана за най-хубав показ на защитени природни ресурси с обяснението, че освен атрактивността и динамичността, има изключителна енциклопедична стойност.

Победителят ще бъде награден с пътуване до Монреал, на най-голямата конференция на Уикимедия - Уикимания (Wikimania), която ще се проведе от 9 до 13 август 2017 година.
Кањон Раче, аутор Владимир Мијаиловић
Освен първо място, фотографията, която е победила в надпреварата в Сърбия - Каньон Раче с автор Владимир Мияилович - спечели 15-о място в класирането за най-хубави световни фотографии със свободен лиценз.

Проектът Уики обича Земята е започнат от Уикимедия на украински език през 2013 година, за да се разшири много бързо и в останалите държави по света където съществуват клонове на Уикимедия. Целта на проекта е, от една страна, да се фотографират със свободен лиценз колкото може повече природни паметници, а от друга страна да се допринесе до повишаване на обществената съвест в опазването на природата.
В Сърбия този награден конкурс се организира от 2014 година, но тази година е подобрен рекорда със събрани почти 2000 фотографии. Фотографиите се използват за илюстрации към статиите в Уикипедия и други уики проекти (Уикивести, Уикипътувания, Уикицитат...), но и за всеобщо ползване, с оглед на природата Криетив комънс лиценз.
Конкурсът се реализира в сътрудничество със Завода за защита на природата в Сърбия и Туристическата организация Сърбия, с медийната на поддръжка на РТВ Студио Б, РТВ Войводина, Вечерни новости, ТВ Пинк, ТВ Коперникус, Радио Белград, всекидневникът Политика и редица други медии.

Победителят в световния конкурс Чедомир Жаркович, от Белград, каза, че е много изненадан, че точно неговата фотография е избрана за най-хубава в света и че с нея представя своята държава и нейната скрита красота.

"На конкурса в Сърбия тази фотография получи похвали, но не съм очаквал, че на световно ниво ще влезе в тесния избор, а особено пък да е на първо място. С оглед на това, че се занимавам с фотография като хоби и това е първи фото конкурс на който участвам, това е голям успех и голяма награда за мен. Благодаря на Уикимедия и журито което е избирало фотографиите", заяви Жаркович.

Председателят на Уикимедия Сърбия Филип Малькович е много доволен от победата, особено заради оценката на журито за енциклопедичната стойност на фотографията.

"След три години реализация на този фото конкурс в Сърбия и почти 4000 свободни фотографии, които събрахме, тази победа смятаме за признание за активността на събиране на свободно съдържание за най-голямата световна енциклопедия. Това е много хубав подарък за 11-ия рожден ден на Уикимедия Сърбия, който отбелязваме. Интересно е, че за рекламата, която се излъчваше по РТВ Войводина преди и по време на конкурса в Сърбия, избрахме слоган "Да покажем на света най-хубавата Сърбия". Оказа се, че сме били изцяло прави", допълва Малькович.

Официалното връчване на плакета на победителя и празника за тази победа ще се проведат в сряда, 30 ноември, в просторите на Туристическа организация Сърбия от 18 ч местно време.

Двете спечелени места на световния конкурс ще бъдат поздравени от представители на Уикимедия Сърбия, Заводът за защита на природата в Сърбия и Туристическа организация Сърбия.