петък, 4 ноември 2016 г.

Тръмп предизвика златна треска в Македония

 
"Бъзфийд нюз" разкри, че само във Велес има повече от 100 сайта посветени на позитивни новини за Доналд Тръмп и негативни за Хилари Клинтън.

"Това са новините на хилядолетието" е заглавието на текст на сайта WorldPoliticus, цитиращ неназовани източници от ФБР, които твърдят че Хилари Клинтън ще бъде подведена под съдебна отговорност за злодеяния, които се откриват в намерените имейли. "Вашите молитви са чути", заглавие на подобен текст на друг сайт.

За привържениците на Тръмп, това всякак е случай. Помогнали са редица новини без каквито и да е доказателства да генерират повече от 140 000 споделяния, реакции и коментари във Фейсбук.

Междувременно, в малък македонски град, млад човек спокойно гледал как пари от реклама му влизат по сметката от Google AdSense.

През миналата година, македонският град Велес преживява дигитална "златна треска", след като жителите му създават най-малко 140 сайта посветени на американските президентски избори. Много от тях носят, на пръв поглед, сериозни имена: WorldPoliticus, TrumpVision365, USConservativeToday, DonaldTrumpNews.co, USADailyPolitics.

Почти всички публикуват агресивно съдържание посветено на подкрепата на републиканския кандидат Доналд Тръмп.

Младите македонци, които движат тези сайтове казват, че изобщо не ги интересува Доналд Тръмп, но имат икономически подтик. Голям брой от "кликовете", особено онези от интернет потребители от САЩ, означават много като се смята печалбата от реклама.

Някои от собствениците на сайтовете и хората, които ги попълват са казали пред "Бъзфийд нюз", че са научили, че споделянето на текстове на Фейсбук е най-добрия начин за генериране на голям "трафик", както и че сензационните и често неточни и измислени съдържания са най-четени.

Резултатът от това е, че Македония е станала средище за ширене на неточни информации в полза на Доналд Тръмп.

"Да, информациите в блоговете често са неточни и лъжливи, но логиката зад всичко е: "Ако хората кликат на това, използвай го", изтъква за "Бъзфийд нюз" студент от Велес, който движи един от сайтовете.