неделя, 18 юни 2017 г.

Натовски генерал: Бомбардировките през 1999 г са като атомната бомба над Нагазаки

Foto: Tanjug
Бомбардирането на СРЮ е била експериментална война на НАТО, казва пенсионираният италиански генерал на Алианса и военен дипломат Биаджо Ди Грация.

Освен това, Ди Грация прави паралел между това бомбардиране и пускането на атомната бомба над Нагазаки.

"Това беше експериментална война, която послужи на НАТО да, измежду останалото, тренира своята авиация в нападение с несравнима диспропорция между този който напада и онзи който се брани", казва Ди Грация.

Той даде интервю за "Политика" при престоя си в Сърбия по повод публикуването на неговата книга "Защо НАТО бомбардира Сърбия" в която е описал своя опит от службата си.

Коментирайки паралела, който прави между бомбардирането на СРЮ и атомната бомба в Нагазаки, Ди Грация споделя, че "ако атомната бомба пусната над Хирошима частично може да се приеме за военна акция, онази следващата, хвърлена над Нагазаки, в момент когато Япония вече приема капитулация, означила началото на Студената война и била послание на САЩ към Съветския съюз".

"А с бомбардирането на Сърбия, на Русия беше изпратено послание кой е победител в Студената война. И за нищо от това не е виновна Сърбия, защото международните околности бяха такива, че Русия беше слаба", допълва той.

На констатацията, че бомбардирането на китайското посолство е било предупреждение на Запада към Китай, Ди Грация смята, че неговото лично заключение, както и казва, е че цялата бомбардировка над СРЮ е предупреждение за отслабената Русия.

Сега, казва, ситуацията е значително различна.

"Защо в този момент никой не мисли за бомбардиране на Северна Корея? Заради атомното оръжие, но и фактът, че зад нея стои Китай, който междувременно заякна. Също така и Русия си върна епитета супер сила, а това което направи с Грузия, Молдова и Крим е подобно на онова което направи НАТО с Косово. Заради това Косово 1999 г е единствен пример, който няма да се повтори", казва Ди Грация.

Той се обърна и към съмнението което е изказвал и към официалните интерпретации на случаите Маркале и Рачак, споделяйки че в началото не е вярвал на сръбското обяснение за Рачак.

"Чак след няколко дни когато срещнах един колега, италиански офицер на длъжност наблюдател в ОЕБС ми каза: "Биаджо, това не е както го показват по телевизията. Известих за това и шефа на мисията (Уилям Уокър). Той първи пристигна на мястото на случилото се и не видя гледките, които по-късно представиха медиите. Но въпреки че е пратил известие до шефа на мисията нищо не се случи", разказва той.

Уверен е, че косовските албанци са били щастливи от случилото се в Рачак и, ако не се беше случило, "всякак щяха да го измислят в подходящия момент".

Подобно съмнение изказва и когато става въпрос за случая Маркале, разкривайки че неговият доклад до Командването на Мисията ЕСММ преживял подобна съдба като дописката на неговия италиански колега за Рачак.

"Изпратих го след разследване, което направих след бомбардирането на Маркале, съмнявайки се, че сърбите ще целят площад на няколко крачки от православна църква. Не бяха заинтересовани, и отново нищо не се случи", заяви Ди Грация.