четвъртък, 15 юни 2017 г.

Бивш функционер в НАТО: СФРЮ е жертва на новия световен ред

 Bjađo di Gracija Foto Medija centar
През деветдесетте години Югославия е била жертва на новия световен ред, който наложиха силите победители в Студената война - Америка и западноевропейските държави предвождани от Германия. И една е платила тази цена! НАТО е бомбардирал Сърбия през 1999 г без легитимно правно основание, без никакви резолюции и извън системата на решаване в ООН!

Това в понеделник на представянето на своята книга "Защо НАТО бомбардира Сърбия през 1999", заяви Биаджо Ди Грация, италиански генерал и бивш висш функционер в НАТО. Този някогашен дипломатически и военен служител на НАТО на Балканите е бил свидетел на многобройни събития, започвайки от разпадането на СФРЮ до бомбардирането на СРЮ. В Загреб е бил шеф на операция в Наблюдателната мисия ЕЗ, в Сараево вицекомендант на италианския военен контингент в рамките на мисията ИФОР, в Белград военно аташе на посолството на Италия, а в Мостар вицекомендант на френската дивизия в рамките на мисията СФОР.

- Западът, предвождан от САЩ и Германия, беше твърдо решен да доведе до пълно разпадане СФРЮ, което е в неразделна връзка с падането на Берлинската стена, обединението на Германия и разпадането на Съветския съюз - заяви Ди Грация в белградския Медия център. - След приключването на функцията, която извършвах за НАТО на Балканите, приятели и семейството искаха да знаят защо е бомбардирана Сърбия. Отговорът който пласираше НАТО и който можеше да се чуе в медиите за защитата на косовските албанци, предпазване от етническо прочистване отстрана на Сърбия, беше вбесяващ.

Причините за основаването на НАТО, записани в член 5 на основателния статут, определено не са взети предвид на 24 март 1999 година, когато започна бомбардирането на Сърбия - каза Ди Грация. - Нямаше и дума за каквото и да е нападение на Сърбия срещу една или повече членки на Алианса. Областта, която нападна НАТО е извън "северноатлантическата зона".