петък, 2 февруари 2018 г.

Черногорците и сърбите ядат най-много свинско месо в света

Винаги е хубаво като сте първи в света, не е лошо и като сте втори. Когато сте между най-големите световни любители на свинското месо, това може би не е и толкова за хвалене. А според данните публикувани от британското консервативно издание "Спектейтър", черногорците са първи в света по количество свинско месо което изяждат годишно. По глава на населението е около 50 кг свинско годишно, втори са сърбите с 48, а трети китайците с по-малко от 40 килограма.

Как в една анкета черногорците и сърбите са се намерили на върха на класацията за употреба на свинско месо. За сърбите това е разбираемо, защото са и големи производители на храна и свиневъди. За черногорците е въпрос на чест да не ви пуснат от дома си без да сте опитали от ньегошка шунка. Туризмът допринася в логиката на резултатите от изследването на "Индекс спектейтър".

Сузана Койич, собственик на месарница "Йелена" в Шабац, казва, че търсенето на свинско месо е най-голямо, вероятно е свързано с манталитета на хората, защото се яде доста свинско месо.

"Деветдесет процента купуват свинско месо без кости в какъвто и да е вид", заяви Койич.

Според анкети, в повечето дялове от Сърбия продължава да е най-популярно свинското месо, особено в Мачва, която преди 200 години се прославила с износа на свине през Сава.

Желко Милутинович, животновъд от Дреновац каза, че в своята ферма произвежда до 1000 прасета годишно, а консумира пет-шест големи и до седем прасенца.

Все пак, без оглед на разни индекси специалистите казват, че Сърбия някога е произвеждала 5,6 милиона прасета от които милион и 400 хиляди угоени свине. Сега отглеждат два милиона по-малко, а има около 800 хиляди угоени.

"Ние от 22 килограма или някога 25 по глава от населението паднахме на 16, 17 килограма, защото тази разлика се компенсира чрез по-голямо харчене на живо месо. През 2000 година сме харчили 12 килограма живо месо, сега харчим около 17", обяснява Милан Простран, аналитик от "Агроикономия".

Все пак Сърбия е и една от държавите с процентно най-голям брой кардиоваскуларно болни жители в Европа. Оттук и въпросът дали има директна връзка между храненето със свинско и тези болести.

Драган Симич, кардиолог в КЦС казва, че да се говори само за това, че консумацията на свинско месо и преработката му е единствен риск и че това ще доведе до първо място по честота на кардиоваскуларни нежелани последици - трудно е да се твърди.

"Вероятно повишеният прием на мазна храна, която в основата си може да има свинско месо с останалите фактори на риск като пушене, повишеното телесно тегло, малкото движение, многото стрес - всичко това заедно с мазната храна може да генерира това по някакъв начин да сме доста застрашена нация", изтъкна Симич.

С печивото сърбите празнуват появяването на света, рождени дни и всичко останало. Дали това е здравословно месо или не ще каже науката. Докато това не се случи още дълго ще остане обичай сред сърбите.