вторник, 6 ноември 2018 г.

Ирландска журналистка хвали Белград: Прекрасен град, любезни хора


Журналистката Елинор Гогин в текст за ирландския "Индипендънт" пренася своите положителни впечатления за първото посещение на Белград, подчертавайки че това е прекрасен град с чудесни хора.

"Струва ми се, че мога да опиша като невероятна случайност факта, че таксиметровият шофьор, който ме кара към летището, каза че е живял в Белград и градът е прекрасен, а хората, които живеят там са още по-добри. Не излъга", пише Гогин в текст под заглавие Сърбия: извън червените покриви на Белград.

Допълва че никога по-рано не е била в Сърбия и за Белград е знаела каквото е научила в училище - че е бил столица на Югославия, а по-късно е станал главен град на Сърбия.

Белград е град в който се чувствате удобно много бързо, хората са приятелски настроени, повечето говорят перфектно английски и лесно се справяте с него.

Изпробването на местната кухня е част от вълнението при отиването на ново място и Белград има много да предложи, пише Гогин.


Първият от многото чудесни ресторанти е бил на улица Крал Петър, където е пробвала различни шунки и сирена и пай със сирене и спанак, след това говежди медальони в сос от гъби и реване и всичко това залято от местно вино. Храната винаги е доминираща за Гогин и хвали и други специалитети, които е пробвала в главния град на Сърбия.

Пише и че е проверила и нощния живот.

Лутането по улиците нощем е наслада, пълни са с барове и кафенета, с отворени градини и се усеща бохемският дух, пише Гогин и допълва, че трябва да се обърне внимание на калдъръма ако носите обувки на високи токчета.


Гогин пише и за хубавите сгради и отделя храм Свети Сава, една от най-големите православни църкви в света.

Разказва и за планината Авала - район на големи природни красоти, а пространствата около Сава и Дунав са райони на големи активности, посещението на Народния музей и Музея на съвременното изкуство са напълно задължителни, после посещения на Земун, Калемегдан, църквата Света Петка...


Гогин изтъква, че на 80 километра от Белград се намира Нови Сад, който ще бъде европейска столица на културата през 2021 и в който се провежда музикалният фестивал "Екзит".

Също така препоръчва и обиколка на Сремски Карловци и посещение на музея на пчеларството, както и посещение на винарните.

Белград и Нови Сад са чудесни градове и е лесно да се посетят и двата, защото са на час време отдалеченост. Посещението си струва заради храната, чудесното вино, разумните цени и любезните хора, пише Гогин.