събота, 10 ноември 2018 г.

"Завръщане на годината" - Новак Джокович


Между редицата трофеи и награди, които е печелил в предходните години, ето и едно ново признание за Новак Джокович - колегите го прогласиха за "завръщане на годината".

Джокович получи отличието предназначено за играч, който завършва годината на първо място, а специално признание получи от колегите тенисисти, които са гласували за него в категорията "Завръщане на годината".

В началото на годината Новак оперира лакътя, през юни беше №22 в АТП листата, но след спечелването на турнирите в Уимбълдън, Синсинати, Откритото първенство на САЩ и Шанхай успя да се пребори за първото място.

Така Джокович стана първият тенисист още от 2000 година и Марат Сафин, който в същия сезон е бил извън най-добрите 20 и на върха на класирането.

Джокович за пети път в кариерата завършва сезона на първо място, с което се изравни с Джими Конърс и Роджър Федерер, а по-успешен е само Пит Сампрас, който е успявал в това шест пъти.

Хубави новини има и за щаба на Новак, Марян Вайда, който отново работи с Ноле от април, е избран за най-добър треньор на годината.

Рафаел Надал получи наградата за честна игра, докато Роджър Федерер е избран за любимец на публиката.

Трофеят за най-добра двойка накрая на сезона ще получат хърватинът Мате Павич и австриецът Оливер Марах.

Играчът, който е напреднал най-много е гъркът Стефанос Циципас, докато новобранец на годината е австралиецът Алекс Де Минор.

Наградите ще бъдат връчени на официален обяд преди завършващия Мастърс.