неделя, 18 ноември 2018 г.

Федерер против Новак през 2018: Две загуби, три отказвания


Откакто бяха от противоположните страни на жребия в Уимбълдън изминаха две години и половина без междуособен дуел, а сега Федерер и Джокович можеха да изиграят пет "класики" в последните шест турнира за сезона. Изиграни са две.

Останалите три не се състояха, след като пред мачовете с Джокович Федерер изгуби от Джон Милман в 1/8-финалите на Откритото първенство на САЩ, Борна Чорич в 1/2-финала на Мастърса в Шанхай и, в събота вечер, от Александър Зверев в другия 1/2-финал на завършващия Мастърс в Лондон.

Преди това швейцарецът реши да прескочи Мастърса в Торонто, след което във финала на Мастърса в Синсинати се срещна с Джокович за пръв път от Откритото първенство на Австралия през 2016. И преживя поражение в мач, който означаваше, че шест години по-младият съперник от Сърбия ще стане първият играч в историята спечелил всички титли от Големия шлем и серията Мастърс.

Новак победи един от двамата си най-големи противници и в полуфинала на Мастърса в Париж, което му беше пета победа в последните шест мача за вече осезаемата преднина от 25:22 в междуособните сблъсъци.

Светът на тениса очакваше нова "класика" в големия финал на сезона, дуел между тенисистите, които са спечелили пет от последните осем турнира от Големия шлем и 34 общо, но се изпречи младият Зверев, който в съботната вечер в разпродадената О2 Арена елиминира 16 години по-възрастния швейцарец и предизвика актуалния номер 1 за реванш след катастрофата във втория кръг на груповата фаза (4:6, 1:6).

Федерер, който пред публиката в Лондон има статус сякаш си играе у дома, без значение дали на Уимбълдън или на завършващия Мастърс, беше категоричен, че младият немец не е заслужил освиркванията накрая.

"Разбирам неудоволствието, но това са само нещастни стечения на обстоятелствата. Освиркването и негодуването - това не ми харесва. Такива неща се виждат често в другите спортове, но не е такъв случаят в тениса. Точно заради това, когато се случи, става много лично. Смятам, че това не трябваше да се случва, Саша не заслужаваше това", заяви Федерер.

Немският тенисист при резултат 4:3 за Федерер в тайбрейка на втория сет поиска да се повтори точката, защото едно от децата, които подават топките изпусна една, което предизвика негодуванието на публиката.

"Извини ми се на мрежата, казах му, че няма за какво да ми се извинява. Честитя му на отличния мач и отличния турнир досега. Правилата налагат в такива ситуации точката да се преиграе, и той поиска това, всичко е наред", каза Федерер.

Той допълни, че и момчето което събира топките е признало, че му е паднала от ръката по време на разиграването, но не е ядосан и на него.

"Това се случва, всичко е наред, в края на деня не е нещо голямо. Това е животът, това е спортът, не съм му ядосан", допълни швейцарецът.

Зверев заяви след мача, че е бил разстроен заради освиркванията, но се надява, че публиката ще разбере, че не е направил нищо лошо.

"Няма да лъжа, бях разстроен след мача, трябваха ми няколко минути в съблекалнята. Бях малко тъжен заради тези реакции, но знаете, може би хората утре ще погледнат какво точно се е случило и тогава ще разберат, че не съм направил нищо лошо", сподели Зверев.

Синът на някогашния успешен руски тенисист, Александър Зверев старши, влезе в сезона като един от редките в АТП тура с положителен резултат против Джокович, но преднината от 1:0 постигната във финала на Мастърса в Рим през пролетта на 2017 изпусна без да застраши аса от Белград в полуфинала на Мастърса в Шанхай и в дуела в група Гуга Куертен в Лондон.

В тези два мача по-младият от братята Зверев спечели общо осем гейма, но има възможност да изравни резултата на 2:2 в последния мач от петия сезон в който Джокович ще завърши като първи в света.

Новак в О2 Арена играе за шеста титла от завършващия Мастърс, с която ще изравни Федерер. Джокович е печелил турнира на най-добрите осем през 2008, 2012, 2013, 2014 и 2015, два пъти във финала е побеждавал Федерер и веднъж трябваше да приеме победата без борба заради травма на швейцареца преди финала през 2014.