неделя, 18 ноември 2018 г.

Не давам сервис, не давам сет


Джокович против Зверев за титлата от завършващия турнир за сезона

Всички епоси отдавна са изпети. Защото всичко което е могъл Новак Джокович отдавна е направил. С това, че новият бум на първата ракета на света е особено драг на привържениците на Ноле. Дойде след серия мъчителни травми. В моменти когато злите езици вече започнаха да се заслаждат с историите за близкия край. Колко само го подцениха.

Последният състезателен мач за годината Джокович посреща от първото място в АТП тура като изразен фаворит във финала на завършващия турнир за сезона против Александър Зверев, днес от 20 ч.

Зверев е член на глутницата млади лъвове, които само чакат момента когато с младостта и енергията ще започнат да се въртят около титлите като лешояди около плячка. Защото да не се лъжем, големите зверове полека отиват в заслужена пенсия. Роджър Федерер е съвсем близо, Рафа Надал полека остава без дъх...

Но Новак Джокович отказва да направи път. Вече обясни това на Зверев, побеждавайки го с 6:4, 6:1 за час и 17 минути в техния сблъсък в груповата фаза на турнира в Лондон. В полуфинала разби Кевин Андерсон с 6:2, 6:2. Всъщност, в Лондон още не е изгубил сет, а това чак не е най-фрапантния факт когато говорим за изкачването на Джокович от Уимбълдън, а дори и по-рано от Куинс, насам.

Достатъчно е само да се каже, че от Уимбълдън Джокович е играл 15 мача с тенисисти от Топ 10 на АТП тура. Спечелил е всичките 15. И им е дал два сета.

Основната причина струва ни се лежи в сервиса. В Куинс е спечелил 96,2% от геймовете на своя сервис (51/53), на Уимбълдън 90,4% (104/115), в Синсинати малко по-слаб процент - 82,1% (64/78), на Откритото първенство на САЩ невероятен с 93,5% (100/107), в Париж 88% (51/58), а в Шанхай и сега в Лондон абсолютно безгрешен - 100% спечелени геймове на свой сервис.

В изминалите 52 седмици, съответно смятаме целия сезон, само Джон Иснър и Иво Карлович са били по-добри, но добре знаем, че за тези двамата гръмотевичният сервис е характерно оръжие, докато във всички останали елементи на играта не могат да се доближат до номер едно.

От вече споменатия Уимбълдън чак 35 победи и едва две поражения. С титлите от Уимбълдън, Мастърсите в Синсинати и Шанхай и втората титла от Големия шлем за сезона от Откритото първенство на САЩ. Сега и седми финал на завършващия турнир на сезона...

Подходящ край на съвършените шест месеца.