неделя, 4 ноември 2018 г.

Сърджан Джокович: В мача с Федерер се видя, че западният свят не обича Новак, но ще трябва да се примирят, че е най-добрият за всички времена


Сърджан Джокович, баща на най-добрия тенисист в света Новак Джокович, заяви че в полуфинала на Мастърса в Париж против Роджър Федерер се е видяло, че западният свят не е наклонен към сръбския ас.

Джокович старши, говорейки за периода в който Новак беше извън форма, сподели, че неговият син често с инат се е борил против всички несгоди.

"Коментарите засягаха Новак. Единствената връзка със своята страна са социалните мрежи. Засягаха го коментари. Не беше лесно за него нито за семейството. Той е дял от сръбския народ, ние сме известни инатчии. И когато публиката е срещу него, той се заинати и показва, че е от стомана. Както на мача против Роджър в Париж. За съжаление, този западен свят не го обича. Те го уважават страхотно и ценят тези негови успехи, но не го обичат. Ще трябва да се примирят с това, че той е най-добрият и че ще бъде най-добрият в историята на тениса. Това е сигурно. Един от най-добрите спортисти изобщо. А защо в Китай играе най-добре и защо там се чувства най-добре? Защото там чувства любовта. Те наистина го обичат", заяви Сърджан Джокович, гостувайки в ТВ Прва.

Коментирайки дуела на Новак и Роджър в Париж, Сърджан Джокович изтъкна, че те двамата още веднъж са потвърдили, че нямат истински наследници.

"Мачът между Новак и Роджър беше невероятен. Двама шампиони показаха, че продължават да са такива. Ще трябва тези хлапета да изчакат те да се пенсионират, за да дойдат на тяхно място."

Джокович старши е вярвал, че Новак бързо ще се върне на върха на тениса, както и повечето хора в Сърбия.

"Очаквах, че Новак бързо ще се върне на трона. Аз съм оптимист в живота. Познавайки него и неговата душевна нагласа, абсолютно бях убеден че завръщането ще е бързо. Тежко е когато се появят коментари, които оспорват Новак. Но, те са малцинство и няма да говоря повече за тях. Те са недоволни от своя живот, не знаят какво да правят със себе си. Вместо нечий успех да им бъде стимул, те с пренебрежение на чуждите успехи оправдават своите неуспехи. Те са незначителни. Огромната част подкрепя Новак, те са палили свещ, молили са се за него. Това е тази положителна енергия, която е произтекла от народа и допринесе завръщането да се случи бързо."

Новак отдавна е показал своята привързаност към Сърбия.

"Ние сме сърби, сръбски род, решили сме да живеем в своята страна, между своя народ. Сърбия и сръбският народ няма от какво да се срамува. Ние сме стара световна цивилизация и дял от европейското семейство народи. Ние не сме геноцидни, ние не сме убийци и касапи както някои ни представят. Ние сме нормална държава с нормален народ, в центъра на Европа. Новак винаги е изтъквал със задоволство откъде произхожда. Сега всички знаят, че Новак е Сърбия и Сърбия е Новак."