събота, 17 ноември 2018 г.

Бройките на Джокович от които няма отбрана


Ако бъде като във финала на Уимбълдън, няма грижи. Въпреки че Новак Джокович каза, че Кевин Андерсон е подобрил играта и е показал, че не разчита изключително на сервиса си, световният номер едно е такъв фаворит - по всички параметри тази роля му принадлежи - че би трябвало лесно да оправдае този статус във втория полуфинал на завършващия Мастърс.

Сръбският ас играе приказно във втората половина на 2018. Сервисът му служи, осланя се и на проверения ретур, гради точките както някога, а всичко изброено му даде възможност в Лондон да победи всичките трима съперници (Джон Иснър, Александър Зверев и Марин Чилич) без да изгуби сервис. Факт достоен за удивление, който има още по-голямо значение, ако се погледне само последния дуел с хърватина, който нямаше значение, защото класирането на полуфиналите вече беше осигурено, но е факт, че в него Новак спечели 31 поредни точки на свой сервис, което илюстрира колко е посветен и мотивиран да завърши сезона не само като номер едно, а и да украси лидерската позиция в АТП с титла. Допълнително вдъхновение за Джокович е възможността в евентуален финал да спечели шести трофей от завършващия Мастърс и така да се изравни с Роджър Федерер, който ще играе с Александър Зверев в другия 1/2-финал.

Що се отнася до традицията, ясно е, че тя е на страната на Новак, за което свидетелства факта, че от Андерсон е изгубил през далечната 2008 на Мастърса в Маями, след което го е бил седем пъти подред, включително и двата мача през този сезон: споменатият финал на Уимбълдън и 1/4-финала в Шанхай, където по общи оценки Джокович показа най-добрия си тенис след дълго време. И още нещо, от тези седем победи над Андерсон чак шест са без загубен сет.

Това говори достатъчно.