сряда, 2 март 2016 г.

Защо атлетическата зала е бъдещето на сръбския спорт?

http://cdn.tf.rs/2016/03/01/6727-620x350.jpg
Изграждането на атлетическата зала  в Белград ще даде тласък на сръбския спорт в бъдеще и е решаваща отправна точка за създаването на нови шампиони.

Сръбската атлетика повече никога няма да е същата след 1 март! След този ден започва ново бъдеще за атлетиката и спорта изобщо в западната ни съседка.

Новата атлетическа зала е отворена на този ден и означи нова ера за кралицата на спортовете, но със сигурност ще има голям отзвук и за другите спортове.

Рядко на една спортна манифестация от такъв тип, може да се видят три големи шампиона на едно място.
Foto: Marko Todorović
Освен Ивана Шпанович, европейска шампионка, бронзова медалистка от Световното първенство, която участва на първия Интернационален митинг "Serbia open" в атлетиката, присъстваха и най-добрият тенисист в света Новак Джокович, както и олимпийската вицешампионка в скока на височина Бланка Влашич.
Foto: Marko Todorović
Това достатъчно говори колко е важно отварянето на залата не само за Сърбия, а и за региона.

Сега сръбските атлети имат възможност и през зимния период да тренират, а не да паузират след завръщане от топлите краища на света.
Foto: Marko Todorović
Освен тях, това е възможност за спортен туризъм, защото всички атлети от региона (Хърватия, Словения, Македония, Унгария, Румъния, Босна и Херцеговина и т.н.) може да дойдат в Белград на подготовка, вместо да ходят другаде.

Това ще бъде добре и финансово за града и държавата.
Foto: Marko Todorović
Но, не само за атлетите, и останалите спортисти могат преди големи турнири да се подготвят в тази зала.

Сега футболисти, баскетболисти, хандбалисти, волейболисти и останалите могат да провеждат базовите подготовки в залата. Периодът в който се прави кондицията и се тича вместо навън могат да го правят в атлетическата зала.
Foto: Marko Todorović
Накрая, най-голяма полза ще имат младите атлети, децата, които едва започват, защото ще имат своя база да се състезават и да тренират, за да станат шампиони.

Затова е реално да се очаква, че на Олимпийските игри в Япония 2022 г Сърбия да има много повече медали от осемте, които преследва в Рио де Жанейро тази година.

Най-добрият сръбски спортист подкрепи най-добрата сръбска спортистка при отварянето на новата зала.
Foto: Marko Todorović
Новак Джокович със своето присъствие овенча впечатляващото отваряне на атлетическата зала в Белград. Дойде в новата къща на сръбската атлетика в Баница в компанията на своята съпруга Йелена и братята Марко и Джордже, и подкрепяше сръбските атлети на състезанието.

С особено внимание следи надпреварата в скока на дължина, където участва първата звезда на турнира - Ивана Шпанович. Сръбската кралица на атлетиката започна нервно надпреварата и в първите два скока престъпи линията.

При втория скок настъпването беше много малко, а Новак, както и Йелена, Марко и Джордже затаиха дъх, когато на видео стената видяха, че ставаше въпрос за сантиметри.

Все пак, след третия скок всичко се промени, както и настроението на Новак, който въодушевено аплодираше, докато Ивана редеше успешни скокове.