петък, 11 март 2016 г.

Почина легендарният актьор Драган Николич

Dragan Nikolić u emisiji
Легендарният сръбски актьор Драган Николич (72) почина тази сутрин в болница в Белград след дълго и тежко боледуване.

Роден е на 20 август 1943 година в Белград. След завършване на основно училище се записва в 14-та белградска гимназия, която не завършва, защото е преместен в Икономическото школо.
След две години в средното училище положил и издържал приемния изпит на Академията за театър, филм, радио и телевизия и тогава като 17-годишен бил най-младия студент.

Дипломира се от Факултета за драматично изкуство в Белград.

Филмовата кариера започва през 1964 година с малка роля във филма "Истинското състояние на нещата", а първата значителна главна роля осъществява през 1967 г във филма "Като бъда мъртъв и бял", където играе Живойно Павлович и за която е награден с диплом на фестивала в Пули през 1968 г.

В първата си голяма роля блести като Джими Барк, сезонен работник с лабилен морал, който умира, а не си е намерил мястото в обществото и в живота, който в много анкети на филмови критици е обявяван за един от трите най-добри югославски филми създадени на балканските простори.

Актьорското съзряване, с низ от успешно създадени образи на своето поколение, му донася през 1985 година Октомврийската награда на Град Белград за "съзидателната способност възбуждащо да пресъздава образ с голям психологически диапазон", (за ролята на насилника Гаре във филма "Животът е хубав", Б. Драшкович).

Главни и малки роли има в над 80 филма, като "Хороскоп", "Буболечки в главата", "Ролята на моето семейство в световната революция", "Млад и здрав като роза", "Без думи", "Гръбнак", "Национална класа", "Кой пее там", "Банович Страхиня", "Сезонът на мира в Париж", "Нещо измежду", "Балкан Експрес", "Обещаната земя", "Последният кръг в Монца", "Оригинален фалшификат", "Буре барут", "Ъндърграунд", "Зона Замфирова", "Турнета".
Dragan Nikolić
Като член на Белградския драматичен театър и Ателие 212, в които е от 1969 година има повече от двадесет роли, изградил и много успешна театрална кариера -"Генералско ядене" (Робер), "Връзка" (Каубой), "Коса" (Бергер), "Ранно утро" (Лен), "Зигер-Загер" (Хари Флитън), "Дервиш и смърт" (Муселим), "Лулу" (Джак Търбосек), "Том Пейн" (Том Пейн), "Маратонци тичат почетна обиколка" (Дженка Дяволът), "Сладострастници-Карамазови" (Младият господин), "Молиер" (Маркиз дьо Орсини).

В театъра Звездара успешно е играл в постановките "Птиц и птица", "В пламъка на страстта", "Малко любов, малко омраза",  "Весела трагедия". В Белградския драматичен театър е играл и в представлението "Фредерик".

През два сезона 1982 и 1983 г играе и в парижкия "Theatre de la Vill" в главната роля на представлението "На дъното" от Максим Горки, под режисурата на румънския режисьор Л. Пинтилеа и в представлението "Майсторът и Маргарита" от Булгаков под режисурата на М. Шербан.
Milena Dravić i Dragan Nikolić
Носител е на всички значителни филмови награди, включително и на наградата "Павле Вуисич" за цялостен принос, която му е връчена през 2000 година.

Играе и в кратки игрални филми и в телевизията. Голяма популярност му носи образът на Пърле от филмовия и телевизионен сериал "Отписани" (1974) и "Завръщането на отписаните" (1976) под режисурата на Александър Джорджевич.

Драган и неговата съпруга Милена Дравич се запознават през 1972 година, когато заедно водят шоу програмата "Лице в лице" и в една пауза между снимките, на 31 декември, отишли в общината да се венчаят. Милена беше до съпруга си до последния му ден и се грижеше за него.

Почивай в мир!