петък, 4 март 2016 г.

Неманя Матич се грижи за родното си село

http://www.telegraf.rs/wp-content/uploads/2013/09/09/Nemanja-Matic.jpg - Първото което Неманя прави като дойде във Врело е да отиде в местния магазин, взима списъка с дълговете на местните хора и плаща всичко - с тези думи Лиляна Павлович, работничка в същия този магазин обяснява великодушието на футболиста на Челси.
Vrelo, selo Nemanje Matića
Неманя Матич може да заработва милиони в Челси и неговата репутация на отличен халф да го следва където и да отиде, но това което е малко познато е великодушието на сръбския национал. Когато има възможност Матич с първия самолет се прибира вкъщи, в село на 15 километра от Обреновац и прекарва цялото си време във Врело, където всекидневно помага на съселяните си.

- Не са само дълговете в магазина това което Неманя оправя. Той излиза и се среща с комшиите, които не са в завидна ситуация и никога не иска от тях да му върнат парите. По едно време оправяше и комарджийските дългове на своите връстници, дори това не му беше трудно. По-добре отидете долу до църквата, те могат да ви кажат малко повече за Неманя - съветва Владо Радович, който познава футболиста на Челси от малък.

Само на няколко метра по пътя се намира църквата Свети Николай, а пред нея ни чака отец Александър Чосич.
Vrelo, selo Nemanje Matića
- Неманя често в интервюта казва как тази църква е по-хубава и от Биг Бен. Лятото идва със сина си, карат колело и играят футбол в този двор. Тази чешма пред църквата я направи той. Даде много пари за нея, а ние му подарихме икона на свети Георги, защото Джурджевдан е неговият празник. Тук можете да видите и табела с благодарност към него и семейството му - разказва Чосич.

Бързо се присъедини и отец Небойша Миливойевич, който служи в църквата още от края на деветдесетте и често има възможност да говори с Неманя, когато той е във Врело.
Vrelo, selo Nemanje Matića
- Тази чешма е само начало на онова което Неманя планира да направи тук. Говорим доста когато се видим, имаме големи планове за това място. Видяли сте, че е изградил голям спортен център. Това е момче с голямо сърце, което винаги е готово да помогне. Отидете и до основното училище, което посещаваше той, там също можете да видите какво е направил - казва Миливойевич.

И наистина училището се намира под църквата и изглежда по-съвременно от повечето белградски, а директорът Бошко Сарич ни обяснява защо е така.

- Неманя веднага реновира игралната площадка където децата тренират, като ще го направи отново през лятото. Планира да донесе подвижни кошове, врати, топки, а и помощни средства за трениране. Той реновира и цялото дясно крило на училището, така че сега децата имат повече пространство - разказва Сарич.
Vrelo, selo Nemanje Matića
Врело изглежда живее и диша с дробовете на Неманя Матич, а на портите на църквата срещаме и Лазо Златомир, дядото който най-добре знае Неманя, защото го е гледал като дете.

- Някои мои комшии са ревниви, защото той винаги идва първо при мен, но това е защото го познавам от най-дълго. С мен е отраснал, буквално на тези ръце съм го гледал. Спомням си, че беше много грозно дете, чак и на майка му съм казвал "Как роди такова бебе". Все пак, Неманя е момче за пример, който и да питате тук за него, всички ще ви кажат само позитивни неща. Онзи който каже нещо друго, той го мрази без никаква причина - казва Златомир.
Vrelo, selo Nemanje Matića
И докато повечето футболисти веднага забравят откъде са дошли и от какво са се отрекли, за да станат световни играчи, Неманя Матич е най-доброто доказателство как се ценят корените и хората, които са отраснали с вас.