вторник, 28 февруари 2017 г.

Четирима фотографи от Сърбия между най-добрите в конкурса на Сони

„Катарина“
Фотографиите "Съществува" на Йелена Янкович и "Катарина" на Далибор Томич от Сърбия влязоха във финала на отворената категория в конкурса Sony World Photography Awards, най-голямата световна надпревара в областта на фотографията, съобщиха от компанията Сони. Янкович е в последния избор за автор на най-добра улична фотография, а Томич за най-добър портрет.

В селекцията Топ 50 на този престижен конкурс попаднаха още и снимките "Млечният път на листа" на Горан Билич, в категорията фотографии на природа, и "Рефлексия" на Саша Лапич, в категорията улична фотография.

Финалистите в надпреварата се състезават за спечелването на ценни награди, между които най-новата фотографска техника на Сони, представяне в публикацията на конкурса, както и парична награда в размер на 25 000 долара за фотограф на годината, 5000 щатски долара за победителя в отворената категория и техника на стойност 30 000 евро за победителя в студентската категория.
„Рефлексија“
Инициаторът на надпреварата, Световната организация за фотография, тази година отбелязва юбилейната десета година на този конкурс, както и десетилетие сътрудничество с главния партньор, компанията Сони.

На тазгодишния конкурс участват 183 страни с 227 596 фотографии от различни стилове, теми и жанрове, докато снимки от чак 49 държави влязоха в последния избор.
„Постоји“
Имената на победителите в отворената и националната категория ще бъдат познати на 28 март, докато на 20 април на официална церемония в Лондон ще бъдат обявени най-добрите творения в професионалната категория, както и фотографи на годината в отворената категория, категориите за млади и за фотографии на студенти.

Фотографиите от последния избор и наградените творения ще бъдат показани в лондонската галерия "Съмърсет хаус" от 21 април до 7 май, след което изложбата ще има световно турне.
„Млечни пут на лишћу“