четвъртък, 23 февруари 2017 г.

Сърбия въвежда ранно развитие на децата: 17 000 допълнителни места в детските градини с подкрепата на Световната банка

https://scontent.fsof3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/16640539_1131038097008898_5382358702948868245_n.jpg?oh=4c569b6c50711291fff0bffc2aa7583f&oe=5929B4DB
Сърбия се присъедини към водещите държави в света, които са посветени на ранното развитие на децата, финансирайки активности, които ще допринесат за по-добрия успех на децата, повишавайки дългосрочно конкурентносттта на сръбската икономика, нейният ръст и отваряне на нови работни места. Сърбия ще повиши броя на местата в предучилищните заведения с около 17 000 благодарение на проекта Приобщаващо предучилищно образование и възпитание (ППОИВ), на стойност 47 милиона евро, който беше одобрен от Съвета на директорите на Световната банка.

"Фактът, че 25% от децата по света нямат възможности да се развиват е глобална криза, която заплашва да зароби младите в бедност и преди да отпразнуват петия си рожден ден", каза президентът на Световната банка Джим Йонг Ким. "Влагането в детското образование и възпитание не се прави само защото е добро, а и защото повишава конкурентността. С ранно поощряване, добро хранене и редовно посещаване на предучилищните заведения децата научават повече и заработват повече като пораснат."

Този проект ще финансира повишаването на броя на предучилищните заведения и работата на квалифицираните възпитатели, а в неговия обхват ще има и дарения на отделни общини, за да се увеличи обхвата на застрашени групи. Влагането в ранното развитие на децата на Западните Балкани не е достатъчно. Всяко второ дете в Сърбия е в предучилищното образование. Дори и когато става дума за деца на повече от 4 години посещението на предучилищни заведения в Сърбия е малко в сравнение с целта от 95%, която Европа си е поставила да постигне до 2020 година. В повечето държави в Европейския съюз между 85 и 100% от децата посещават предучилищни заведения.

Освен това, достъпността до предучилищното образование не е просто в Сърбия. Докато повече от 80% от децата от материално осигурените семейства посещават детски градини, по-малко от 10% от бедните семейства ходят в предучилищните заведения. А когато става дума за ромите 6% посещават детски градини. Проектът за приобщаващо образование и възпитание ще отвори възможности всички деца в Сърбия да посещават детски градини.

Проектът няма да финансира само формалното образование. В поне 30 общини ще подкрепя обучение и информиране на родителите и възпитателите за начини за стимулиране на развитието на бебетата и малките деца. Ще се подкрепят и по-добри здравни услуги, изхранване и защита на децата от стреса вкъщи и средата в която живеят.
https://scontent.fsof3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/16406467_1119397884839586_2325913660591390722_n.jpg?oh=627a16bb9ba8fc36711f323446cf7eb7&oe=5932C677
Проектът за приобщаващо образование и възпитание произлиза от партньорството на Световната банка и Фондация Новак Джокович "От ранните победи има полза за цял живот", което е подписано между Световната банка и Фондация Новак Джокович през август 2015 година. Чрез това партньорство прониква огромното знание на Световната банка и нейните редица програми за ранно развитие на децата с посветеността на сръбския тенис шампион Новак Джокович по цял свят да се представят социалните и икономически ползи от ранното развитие на децата. Партньорството се стреми да насърчава значението на ранното образование за децата глобално, както и да работи повече деца, особено онези от застрашените групи, в Сърбия и други държави да имат достъп до качествено ранно развитие.

"Това е вълнуващ ден за децата в Сърбия", заяви Новак Джокович. "Много сме щастливи, че този фантастичен проект за ранно развитие в сътрудничество със Световната банка идва в нашата държава. Това е стъпка по-близо към това всяко дете да има еднакъв достъп до средствата, които подстрекават техния ръст и напредък. Аз съм имал щастието до мен да е било семейство, което ме обича и съм имал подкрепа от съвсем малък да следвам своите мечти, а моят отбор и Фондация Новак Джокович работят упорито същите основи да се развият в Сърбия така че и други да имат възможност да станат шампионите от своите мечти."

Този проект е важно събитие за Сърбия, с който тя показва колко е посветена на ранното образование на децата като основа на приобщаващия напредък. Световната банка и Фондация Новак Джокович се надяват, че влагането в бъдещето на Сърбия ще бъде модел и за други в Западните Балкани, а и по-широко.

Проектът е изработен под ръководството на Министерството на образованието, науката и технологичния развой, в сътрудничество с партньори като УНИЦЕФ, Фонд за отворено общество, Европейската комисия и други партньори, които са активни в този сектор. Това сътрудничество ще осигури синергия и допълване на терен и повишаване на значението, влиянието и устойчивостта на ранното образование и възпитание. 

Този проект е допълнение на подкрепата на Световната банка за Сърбия, която в този момент е 1,6 милиард долара за подкрепа на приобщаващия развой и отваряне на нови работни места в Сърбия.