петък, 17 февруари 2017 г.

Най-доброто време за посещаване на Белград, твърди британският "Телеграф"

Британски Телеграф: Најбоље време за посету Београду
По повод Деня на държавността в Сърбия, британският "Телеграф" публикува, в раздела посветен на пътуванията, статия за Белград. Изтъква се, че никога на е било по-добро време за посещение на столицата на Сърбия.

"Телеграф" описва, че Сърбия е в процес на присъединяване към ЕС и че в Белград се използва динар като валута. Билетите за туристическите атракции и градския превоз са достъпни, а разходите за храна и напитки също така са много скромни.

Белград минава за дестинация в която можете да се насладите във всички годишни времена. Нощният живот е много вълнуващ и разностранен, така че всеки ще намери нещо за себе си - джаз, фолк, техно... В летните месеци нощният живот се преселва на реките, Дунав и Сава. Хората се забавляват в купони на сплавовете, където предлагането също е разностранно.
Ноћни живот у Београду је веома узбудљив
Като голямо предимство се изтъква, че Белград се намира на устието на Сава и Дунав. Разделен е на "по-атрактивния, стар дял и Нови Белград, който е дефиниран от следвоенна бруталистична архитектура".

Храм Свети Сава е един от най-големите храмове в света. Проектът, който е започнат през 1935 година още не е напълно завършен и е толкова голям, че и днес се работи по вътрешността на църквата, включително и иконографията, разказват репортерите на британския вестник.
Храм Светог Саве
Одушевени са от кебапчетата, традиционно балканско ястие, което се състои от мляно месо печено на скара. Твърдят, че кебапчетата трябва да се пробват с лук. Освен това, тук не е краят като става въпрос за храната, защото в Белград съществуват много различни ресторанти с чудесни гледки към реките и интимна атмосфера.
Савет да се обавезно пробају ћевапи
Калемегданската крепост с поглед към Сава и Дунав е популярен градски парк, където белградчани се наслаждават на чудесни гледки. В рамките на крепостта има паметници на знаменити сърби и впечатляващ Военен музей и Зоологическа градина. В Калемегданската крепост се провеждат и културни събития, като театрални представления и концерти.
Београдска тврђава нуди различите садржаје
До Белград може да се стигне по релси, които идват от Бар, а "Телеграф" съобщава, че това е най-впечатляващото пътуване с влак в Европа. Изтъква се, че по време на пътуването могат да се видят удивителни гледки, планини, езера, мостове. Билетите са достъпни, а по принцип не е трудно да се намери място до прозорец, твърдят репортерите.
Пругом од Бара до Беорада – узбудљиво путовање
Споменава се, че в Белград могат да се видят сгради, които спадат към комунистическата ера и руини, които са останали от бомбардировките на НАТО. Освен това, когато става въпрос за архитектура, отделят се Земун, където са къщите от австроунгарския период, и Скадарлия, бохемската четвърт, която има чара на Монмартър.

Посетителите са посъветвани задължително да посетят Къщата на цветята, гробът на Тито и музея пълен с подаръци, които е получавал лидерът на Югославия.
Музеј историје Југославије
Накрая, "Телеграф" посвещава внимание на фестивала "Екзит" в Нови Сад, който се намира на само час шофиране от Белград. Както се изтъква, това е един от най-познатите музикални фестивали в Европа, на който са участвали много световни звезди.