събота, 25 февруари 2017 г.

Неочакваният успех на българското радио с (пра)стара музика

Александар Велев, директор Радија БНР (први слева)
Държавното българско радио БНР, принудено заради цените на авторските права да излъчва музика на над 70 години, преживява неочакван успех и получи по-голям брой слушатели, защото българите сега отново слушат забравени произведения от класиката, джаза и старата народна музика, съобщава сръбската обществена телевизия РТС.

Радио БНР от началото на тази година излъчва песни на Глен Милър и произведения на бароковия композитор Антонио Вивалди, защото заради високите цени на авторските права може да излъчва само произведения на композитори починали преди повече от 70 години, когато тези творения стават обществено благо.

По този начин българското радио получило повече слушатели и сега е третото най-слушано радио, след частни радиостанции.

Радиото има съдебен спор със сдружението "Мюзикаутор" което поискало поскъпване на авторските права с 250%, съответно на 500 000 лв (250 000 евро) годишно.

В тази държава радиовълните са заситени с всякакви предложения, радио БНР преживява скок в слушаемостта с 20% през януари, съобщи Институтът за статистика "Ипсос". Дялът на това радио на пазара е пораснал от 13,7 до 16,5%, така че БНР се изкачва от четвърто на трето място, след две частни радиостанции.

Новата политика за музикалната програма е, разбира се, зарадвала по-старото население на България, в която почти една трета от жителите са пенсионери. Но, БНР е спечелило и слушатели от други поколения, които са зарадвани от произведения от българската и чуждата поп музика, между които и Моцарт, Вивалди, дори и фокстрот, който ги подсеща за прабабите и прадядовците.

Това е потвърдено от социалните мрежи, пълни със съобщения даващи храброст на националното радио.

Генералният директор на радиото, Александър Велев, потвърди, че е изненадан от успеха на принудителната промяна в програмата.

"Заради този резултат, преизпитваме нашата музикална програма, за да вземем повече под внимание вкуса на публиката", заяви той.