събота, 25 февруари 2017 г.

Моника Белучи откри филмовия Фест в Белград

Славна италијанска глумица отвара Фест
Звездата от новия филм на Кустурица "На млечния път" Моника Белучи откри 45-ия Фест. До 5 март на най-големия сръбски филмов фестивал премиерно ще бъдат показани чак 95 филма.

Гледката от венецианския фестивал, където "На млечния път" в края на лятото миналата година имаше световна премиера, се повтори на белградския Фест.

Звездата Моника Белучи и двукратният победител в Кан Емир Кустурица отново бяха заедно на червения килим, преди официалната сръбска премиера на филма "На млечния път".

"Драги Белграде, фестивалът е отворен", са думите с които на сръбски език в Голямата зала на Център "Сава" известната актриса откри Фест.

Преди прожекцията на филма "На млечния път" Белучи изрази задоволство, че е прекарала четири месеца в Сърбия, работейки с изключителния режисьор Кустурица, което за нея било невероятен опит.

Тя, след това на английски, благодари на Сърбия за любовта, топлата атмосфера и красотата с които се е срещнала по време на своя престой и снимане на филма.

Преди това бяха раздадени наградите "Белградски победител" на сръбския актьор и режисьор Любиша Самарджич за изключителен принос към филмовото изкуство и на испанския режисьор Карлос Саури за досегашното творчество.

Саури, големият майстор на красивите форми, който при режима на Франко снима повече политически ангажирани филми и станал и останал един от най-ценените филмови майстори, наградата "Белградски победител" му връчи художественият директор на Фестивала Югослав Пантелич.

"Извинете, че не говоря сръбски език. Това е много красив език, но и труден", заяви Саури.
Шпански редитељ Карлос Саура извинио се што не зна српски
Не се помни в скорошната история на Феста за официалното откриване да е имало толкова голям интерес отстрана на публиката. Билетите за този филм са разпродадени само за ден.

Освен Белучи, която е най-голямата атракция на 45-ия Фест, преди официалното откриване на червения килим дефилираха Слобода Мичалович и останалите членове от екипа на филма "На млечния път", представители на обществения и политически живот, членове на журито в състезателната програма на Феста, между които Сергей Трифунович, Сърджан Голубович, режисьорът Далибор Матанич и актрисата Ксения Маринкович от Хърватия, Мирослав Момчилович, Слободан Скерлич и други.
Глумци Слобода Мићаловић и Војин Ћетковић на црвеном тепиху
Екипът на филма "На млечния път" се представи на конференция за журналистите в Парламента на града, за която имаше голям интерес, най-много заради присъствието на известни звезди от европейското и световно кино.