четвъртък, 2 февруари 2017 г.

В големите титли Федерер една пред Джокович, но Ноле е най-ефикасен

atpworldtour.com
Със спечелването на Откритото първенство на Австралия Роджър Федерер отново пое водачеството в своеобразната надпревара за спечелване на големи трофеи.

В тези трофеи спадат титлите от Големия шлем, завършващият турнир и турнирите от серията Мастърс.

През миналата седмица Федерер спечели 18-а титла от Шлема и 48-о голямо отличие, тъй като има шест трофея от завършващия турнир и 24 от Мастърса.

Общо, Федерер до тези 48 трофея е стигнал в 206 турнира, което прави средно по 4,3 турнира, за да вдигне някоя "голяма купа".

Първата си голяма титла Федерер печели в Хамбург преди 16 години.

На второ място в това класиране е най-добрият сръбски спортист Новак Джокович, който има 47 "големи трофеи". Новак е абсолютен рекордьор когато става въпрос за титли от серията Мастърс (30), има 12 от Шлема, какот и 5 трофея от завършващия турнир.

Все пак, Новак има далеч най-добро "изминало време", защото за спечелване на голяма титла са му нужни средно 3,2 турнира.

Трети е Рафаел Надал с 42 големи титли (14 от Шлема, 28 от Мастърса). Испанецът е пред Федерер, но зад Джокович когато става въпрос за среден брой турнири, които са му необходими за спечелване на голяма купа - 3,6.

Четвърти е Пит Сампрас, който има 30 големи трофея (4,9 средно), а пети Андре Агаси с 26 големи титли (6,3 средно).