неделя, 5 февруари 2017 г.

Как японците мислят за сърбите?

sumo
Здравейте, аз съм Коши! Неотдавна започнах да подготвям канал в Ютуб, с намерението да ви уча на японски език на сръбски. Моят план е да свържа света на сръбския и японския език без английски като посредник. Моля ви да се радвате на това. Днес бих искал да говоря за впечатленията за сърбите от перспективата на японците.

От перспективата на интернет търсенето
google japan
Първо бих искал да ви покажа резултатите от търсенето.

Когато напиша в Гугъл Сърбия, коя дума се появява като очаквана?

1 Сръбски характер
2 Сърбия футбол
3 Сърбия волейбол
4 Сърбия сигурност
5 Сърбия място
6 Сърбия знаме
7 Сърбия превод
8 Сръбско кралство
9 Сърбия туризъм

Футболът и волейболът са на второ и трето място в търсенето. Всички знаят, че Сърбия има отлични играчи и в двата спорта. От друга страна, няма "водна топка". Това не е популярен спорт в Япония. Така че хората не търсят за това в интернет, въпреки че Сърбия има много силен отбор във водната топка.

Сръбският характер от японската перспектива
crvena zvezda
Аз съм наясно колко са добри сърбите. Но тук бих искал обективно да анализирам фактите, използвайки интернет като източник. Бих искал да отделя няколко думи, които описват сърбите в отделни сайтове.

Положителна страна            Негативна страна
държат на традициите         изпадат в крайности в мнението
гостоприемни                       твърде много държат на традициите и са твърде консервативни
консервативни                      повърхностни (притесняват се твърде много за външността)
любезни

И, разбира се, японците мислят, че сръбкините са хубави.

Поздравяваме.

Хората от моето обкръжение са ме питали някои неща за Сърбия
japanci
Преди да дойда в Сърбия, много хора са ме питали за държавата.

Тези хора бяха моето семейство, приятели, колеги и учители. От някои от тях съм чувал еднакви въпроси. Тук ще ви ги покажа.

1 Дали Сърбия е сигурна държава?

Този въпрос ми задаваха предимно по-възрастните хора. Защото знаят какво се е случило на Сърбия през 90-те години. Но и японските туристически агенции нямат много предложения за Сърбия и няма директен полет от Япония до Сърбия. Както вече ви разказах в предишната статия, повечето японци не ги интересува нито историята, нито културата. Затова аз смятам, че някои от тях просто нямат никаква информация за Сърбия.

2 Кой език говорят сърбите?

Както знаете, Япония е архипелаг. Повечето японци говорят само на японски. Дори и образованите хора не умеят да говорят друг език освен японския. На хората им липсват знания в лингвистиката. Ако дойдете в Япония ще се изненадате колко е трудно да се комуникира с японците, дори и на английски.

3 Дали Стойкович е сърбин?

Всички в Япония знаят кой е Драган Стойкович. Играл е футбол за един японски клуб и също така беше генерален мениджър в Нагоя. Неговите невероятни футболни умения привлякоха много японци. За мое щастие, бях на неговия прощален мач през 2001 година. Винаги ще помня как японците плакаха и го аплодираха.

Мисля, че е добре да знаете какво другите хора мислят за вашата държава.

Това може да бъде и добро и лошо впечатление.

Благодаря ви, че четохте.

Материал от японец ентусиаст, който е създал сайт и пише на сръбски език в опит да опознае Сърбия и да я представи на сънародниците си. Публикуван на 24 октомври 2016 година.