вторник, 13 септември 2016 г.

Поляците борят ксенофобията със сръбски език в трамвая

Tramvaj
Поляци в трамваи демонстративно говорят на чужди езици, а в Лодз в трамвай са четени и части от текстове на сръбски.

Това е протест срещу буйното насилие и шовинизъм, след като във Варшава миналата седмица в трамвая е пребит професор от Варшавския университет само защото с колега немец разговарял на немски език.

Активисти от гражданския Комитет за защита на демокрацията са се возили в трамвая в Лодз, в южната част на Полша, и чели на пътниците части от книги на чужди езици.

"Чета сръбски. Донесох лингвистична книга. Първата глава говори за националистическите прояви в езика", заяви Катажина Кнапек за "Газету виборчу".

Един от организаторите на разговорите и четенията на чужди езици в трамваите в Лодз, на инат на ксенофобията, Ярослав Плученик обясни, че искали да покажат колко голяма глупост е ксенофобията и колко не се изплаща.

"Нито една държава не трябва да толерира и подкрепя ксенофобията, защото това е против интересите на държавата. Ако държавата не наказва злото в човека, рано или късно ще бере плодовете във вида на насилие", заяви Плученик.

Полиглотски трамвайни возения организирали през изминалия уикенд варшавци, а тези дни в Лодз и Краков, за да покажат, че не са съгласни с Полша, която остро протестира против нападенията над поляци във Великобритания, а в нейните градски превозни средства или на улиците чужденец може да бъде бит само защото говори на чужд език.

Професорът по история във Варшавския университет Йержи Кохановски е пребит в трамвая миналия четвъртък от един поляк, защото на немски разговарял със свой немски колега от Университета в Йена, а ватманът и никой от пътниците не го защитил.

"Първо един друг пътник поиска да не говорим на немски. Обясних му, че трябва, защото колегата е историк от Германия. Тогава стана другият и ме удари в главата. Резултатът - пет шева. Дойде ватманът и само каза да излезем и да се бием навън. Исках да повика полиция, но не му работеше радио връзката", разказва Кохановски.

Чак след пет дни прокуратурата започнала да се занимава с нападението, и то след като представители на полските диаспори в Германия решително протестирали.

Шофьорът на трамвая днес е наказан с предупреждение и няма да получи премия за тази година.

"Уволнение би било прекалено драстично наказание. Това е шофьор с голям опит. За 15 години нямаме нито една жалба от него", заяви говорителят на градския транспорт в полската столица Моника Виезбицка.