петък, 9 септември 2016 г.

Роджър за Новак: Просто - толкова е добър

 Getty Images
Роджър Федерер, носител на рекордните 17 титли от Големия шлем, казва че Новак Джокович е много труден за побеждаване на Откритото първенство на САЩ, защото е "толкова добър".

Един от най-добрите играчи в историята и най-добрият тенисист и спортист в света изиграха през миналата година още един епичен дуел - когато Новак след голяма борба в четири сета (6:4, 5:7, 6:4, 6:4) победи.

"Хубаво е да се види, че надпреварата отново е интересна, Анди успя да намали разликата до Новак. Също така, преди всичко, да видим Новак как печели Ролан Гарос беше огромно нещо - за тениса, за него... Да спечели всичките четири Шлема, да попълни Големия шлем в кариерата си. При това, спечели и всичките четири най-големи турнира подред, годината беше феноменална за него. Ще бъде невероятно трудно да го победят на Откритото първенство на САЩ, просто - толкова е добър. Когато излезе на Артър Аш, или който и да е терен с такава големина, където се играе в пет сета, невероятно трудно е да го победите", каза Федерер.

Джокович играе от 22 часа в полуфинал на Откритото първенство на САЩ срещу Гаел Монфис, докато от другата страна, отпадането на Анди Мъри в 1/4-финалите остави на Новак голям простор за пети път в своята кариера да завърши годината на първо място (2011, 2012, 2014, 2015).
Getty Images
Ако сърбинът завърши годината на първо място ще се изравни с швейцареца по този параметър, докато испанецът Рафаел Надал е правил това в два случая по-малко.

"Що се отнася до мен, доста е чудно усещането - седя в Швейцария, в планината, а Откритото първенство на САЩ трае. Такова усещане не ми е много познато, тъй като всяка година - още от 1998, когато участвах като младеж - бях част от последния Голям шлем за сезона. Просто, усещам как нещо липсва, докато същевременно ми е и тежко. Разбира се, че бих искал да играя на Аш, да чуя публиката или само да бъда в града", изтъква Роджър. "Да си там с всички играчи, чудесни играчи... Все пак, от друга страна, усещам се добре, ок съм, здрав съм. Забавлявам се със семейството, но много често се хващам как проверявам какво се случва и гледам резултатите. Още повече, изненадвам себе си колко пъти на ден проверявам резултатите. Вълнувам се, интересувам се какво се случва и какво ще се случи".

Новак в Ню Йорк играе за своята 13-а титла от Големия шлем в кариерата, шеста от последните седем.