петък, 23 септември 2016 г.

8 причини поне веднъж в живота да посетите Белград

http://seminar2014.aud.org.rs/wp-content/uploads/2013/11/Knez-Mihajlova-ulica-Beograd.jpg Сръбската столица е в голямо движение - на всеки ъгъл никнат ресторанти, кафенета и градини... След тропическите температури, сега най-накрая е време да се тръгне на обиколка на всички тези места.

Ето 8 причини заради които всеки трябва да посети Белград:

1 Животът на реката

Европа няма толкова градове с изключително развит социален живот на реките. Белград е един от тях, избраните градове. Сплавовете (понтони - б.р.) на Сава и Дунав дават възможност на цените на едно кафе да се насладите на магически поглед към града.

2 Можете да се върнете във времето

Земун представя цялата разлика между Изтока и Запада. Като автро-унгарска покрайнина до 1918 година, влиянието на Хабсбургите е забележимо. Качете се на кулата Гардош, изградена през 1896 година и се насладете на панорамата на Белград.

3 Обикалянето пеша никога не е било по-голямо наслаждение

Улица Княз Михайло, най-познатата пешеходна зона в града предлага възможност да застанете и да се дивите на старите фасади, но и с чаша кафе в някоя от тамошните градини, да размислите в кой от бутиците по Княза да влезете.

4 Историята се намира навсякъде, дори под краката ви

Като най-старата част на града, Калемегдан, крие шепа от подземни пространства, останали още от миналото хилядолетие.

Не трябва да се забравя и известната калемегданска тераса, откъдето се чува успокоителното цвъркане на птиците от близкия зоопарк.

5 Подарете си кралска вечеря

Изборът на ресторант в Белград изобщо не е лесен. Белград предлага по нещо за всеки, в зависимост от дълбочината на вашия портфейл.

От улични будки за бързо хранене, до луксозни ресторанти, като онези при зала Бетон.

6 Обиколете и Савамала

Място точно до река Сава, някога пълно с магазини, а днес тук са КС Град и Миксер хаус. Микс от жива музика, добра храна и питиета, но и място където можете да намерите нещо за гардероба си, на много атрактивни цени.

7 Ще ви очарова известното белградско море

Ада Циганлия, речен остров на Сава, любимо летовище за белградчани и всички посетители на главния град в Сърбия, а през лятото и главно място за разхлаждане.

Освен къпане в реката, можете да се насладите на богато съдържание, което включва каяк, водни ски, а дори и бънджи скок.

8 Скадарлия

Известната бохемска четвърт, където можете да изпиете някоя чаша ракия, да се повеселите със звука на оркестър, но и да дегустирате сръбски специалитети.