неделя, 25 септември 2016 г.

80-годишна белградчанка тича в 24-часов маратон


Осемдесет години, колкото има, не са оправдание за пенсионираната учителка Ангелина Анджелич да не участва в състезание по издръжливост.

Вече отрано звезда на Белградския ултрамаратон, с 30 години участия на състезания, белградчанката Ангелина минава за супер бабата от Врачар.Вчера се пусна в наглед невъзможен тест - на старта на надпревара от 24 часа под Долен Калемегдан.

- Нямам способностите като миналата година, разбира се, че годините вземат своя данък, но тичам колкото мога. Повече ходя отколкото тичам, междувременно, целта е да издържа до края. Тази година ще опитам отново да издържа 24 часа, както и всеки път досега - започва Ангелина Анджелич.

Преди тазгодишния, двадесети пореден ултрамаратон, Ангелина главно си почивала и събирала сили за тази авантюра, а иначе редовно тренира, от два до три пъти седмично и се труди непрекъснато да е в кондиция.

- Аз съм непрекъснато на село, имам вила на Дунав, и по-голямата част от годината прекарвам там, защото е много по-хубаво заради природата и спокойствието. И там много обичам да се разхождам. В града съм през зимата, като стане малко по-хладно - обяснява Ангелина.

Ангелина започнала да се занимава с бягане в своето пето десетилетие и оттогава не пропуска нито едно състезание. В стаята има много трофеи, медали и грамоти.

- Вече бях навършила 50 години когато се включих в маратонски отбор, след което започнах с тези приятели да тичам на 100 метра, защото не знаех колко наистина мога. После ми допадна и така започна всичко - спомня си осемдесетгодишната героиня на нашата история.

Тя казва, че медитацията е много важна, както и че тя е един от нейните главни съюзници за дълъг и здрав живот. Трябва да се съедини онова отвътре с онова отвън, но е важно първо да откриеш себе си отвътре. На нея това много й помага и съветва всички да го правят.

- Важно е да имате сила, но много по-важна е волята. Аз, да кажем, сега нямам някаква сила, но затова имам силна воля. Като искаш нещо да направиш тогава сигурно и ще го направиш.

Баба Ангелина е тичала на различни маратони - белградския ултрамаратон, нишкия, скопския, а е стигала чак и до нюйоркския, на който е тичала няколко пъти. В Ню Йорк е била 11 пъти, а последният маратон в Рокланд стейт парк е избягала през 2009 г.
 
Баба Ангелина е тичала на всичките 19 ултрамаратона, а рекордът й е избягани 111 километра за 24 часа. Миналата година със своите 79 години на 19-ия ултрамаратон е избягала 83,5 км за един ден.