понеделник, 19 септември 2016 г.

Сърбин е световен шампион в баскетбола 1 на 1

  Foto: N. Paraušić
Калемегдан беше център на световния баскетбол "един на един". На терена планетата получи нов цар, който за радост на публиката е техен сънародник. В конкуренция между 29 най-добри улични играча в турнира Ред Бул "King of the Rock", за мястото на трона се пребори сърбинът Стефан Койич.

- Усещането е невероятно. Трудно ми е да кажа каквото и да е в този момент - едва намираше думи Койич след финала - Благодаря на всички, които дойдоха, беше удоволствие да играя тук. Във финала действах по-свежо отколкото в полуфиналния мач, вероятно заради мотивацията. Но убедително най-тежкия мач изиграх срещу нашия Богдан Драгович в осминафинала.

След Алактраз, Тайван и Турция, Белград получи възможността да домакинства на най-добрите световни баскетболисти. Централно място за случващото се в белградската крепост през изминалия уикенд не беше в Победник, а на терените на баскетболния клуб Цървена звезда, там където през 50-те години започва славната история на сръбския баскетбол и където зрителите се наслаждаваха от звука на тупкането на топката под ведрото небе.

Атмосферата между стените на Калемегдан беше като в американските квартали, когато се играе уличен баскетбол. С хип-хоп музика изживяването беше още по-близко. Трибуните бяха малки за всички заинтересовани. Многобройните привърженици допълнително повдигаха адреналина на състезателите...

На терена от борба на борба се сблъскваха различни стилове. Някои мачове изглеждаха сякаш играят плеймейкър и център. Сблъсъци на силовия баскетбол под коша от една страна, и вкарване на тройки от другата. Въпреки че изглеждаше, че силовият баскетбол ще отмъкне победата, световната титла грабна Койич, класически тройкаджия.

Сърбия имаше четирима представителя, освен победителя, участваха и Небойша Бошкович, Никола Вуйович и шампионът на страната Богдан Драгович. Все пак, не само местните привлякоха симпатиите на привържениците, а и дребничкият тъмнокож Милер от Филипините, черногорецът Бошкович, както и Захарев от Русия. Със сигурност добри спомени от Мали Калемегдан ще си отнесат за вкъщи и чуждестранните участници, както и зрителите.

Чудесна увертюра за начало на борбите под обръча направи Игор Тодорович, баскетболист, който по-рано участваше на всички турнири "един на един".

- Това беше всичко до момента в който в моя живот влезе една девойка, която днес искам да питам дали иска да бъде моя кралица - за общо одушевление на присъстващите запита своята избраница, която в шок излезе на терена и за щастие на Тодорович, каза съдбоносното "Да".