вторник, 13 септември 2016 г.

Световният рекордьор Муйо празнува юбилей в Зоопарка на Белград


Муйо, най-старият алигатор в света, празнува 80-и рожден ден! Всъщност толкова време е минало откакто е пристигнал в Белградския зоопарк, въпреки че в списъците от това време се споменават и 1936 и 1937 г. Дилемата все пак е решена от ветеринарят на Зоопарка Йожеф Езведж.

- Муйо е пристигнал в Зоопарка преди 80 години, а тогава вече е бил отраснал индивид, тоест е бил на 2-3 години. Прецизна информация нямаме, освен по някои наши преценки - казва ветеринарят Йожеф Езведж.

Откакто през 2007 година е починал алигаторът Чабулитис в Зоопарка в Рига (Литва), в своята 75-а година, белградският Муйо стана официален рекордьор в продължителността на живота на този вид.

- Обикновено в плен алигаторите живеят до 50 години. И живеят по-дълго от онези, които са свободни. Все пак, Муйо проби всички рекорди - твърди Езведж.

Мирен и приятен, като всички представители на неговия вид, Муйо е преживял много откакто е дошъл от Германия. Преживял е бомбардировките над Белград по време на Втората световна война, а помни и като се е тресял под бомбите на НАТО през 1999 година. През февруари 2012 година екип ветеринари и ортопеди от Клиничния център Сърбия му спасили живота, след като е диагностициран с гангрена на дясното стъпало. Все пак, той продължава да живее и по думите на Йожеф Езведз е в отлично състояние.

- Муйо се чувства много добре. Въпреки че представителите на неговия вид са по-мирни, особено като са по-стари, той продължава да е активен, особено като му се донесе храна. По моите оценки, той сигурно ще живее още няколко години - обяснява ветеринарят.

Най-старият жител на Зоопарка преди две години получи обновен простор за живот.

- Лятото прекарва навън, а през зимата е вътре. Особено обича когато са топли дните да стои на слънце. Обича да намира най-слънчевото място и на спокойствие да си яде храната.

Данни за негови потомци няма, въпреки че в един период от живота си Муйо е делил пространството с женски алигатор. Един от пазачите преди половин век по грешка пуснал в басейна вряла вода и тогава тя загинала, а Муйо останал сам.