сряда, 21 септември 2016 г.

В Любляна днес ще нарежат най-голямата торта Сахер в света

 У Љубљани се данас сече највећа сахер торта на свету
В центъра на Любляна днес ще бъде нарязана и раздадена безплатно на гражданите на словенската столица и гостите й най-голямата торта Сахер в света, тежка 600 килограма.

По приготвянето на тортата от ранно утро работи отбор от австрийски и словенски сладкари.

Заради големината последното намазване на тортата с глазура ще се извърши в обедните часове на специално направена повдигаща конструкция в центъра на Любляна, на популярното Тромостовие до градския пазар.

Първите парчета за люблянчани, техните гости и туристи ще бъдат нарязани около 17 ч местно време от градоначалникът Зоран Янкович и членката на виенския Общински съвет Рената Бауер.

Виена и Любляна са побратимени градове, а създаването на най-голямата оригинална торта Сахер в света, за която се вярва, че ще влезе в Книгата на рекордите на Гинес, е в рамките на люблянския Ден на Виена, когато на словенците се представят туристически, кулинарни и други атракции на австрийската столица.

Тортата ще се гарнира по традиционен начин - с бита сметана, количество 300 литра.

Тайна стара два века

Рецептата за оригиналната торта Сахер вече почти 200 години е строго пазена тайна, а сладкарите, които правят истинската торта при назначаването си подписват договор с клауза, която гарантира, че никога няма да я разкрият.

Рецептата е измислена през 1832 година от Франц Сахер, помощник готвач на виенския княз Венцел фон Метерних.

Главният готвач бил болен, а помощникът, който по-късно ще се прослави тортата с на свое име, получил нареждане да направи нещо специално, оригинално и сладко за гостите на принца.

Рецепта за торта Сахер от 600 килограма

За изработката на гигантската торта ще бъдат използвани 2000 яйца, 50 килограма брашно и масло, 40 килограма кристална захар и захар на прах, 45 килограма различни видове шоколад, повече от 80 килограма мармалад от кайсии и 200 килограма глазура.