понеделник, 26 септември 2016 г.

Инициатива плуването да стане задължително в основните училища в Сърбия

http://www.dominomagazin.com/wp-content/uploads/2015/10/5069-1270771018-1462581269320260.jpg
Половината от белградските деца излизат от училище без да могат да плуват. Освен че малко училища в държавата имат басейн, учебният план и програмата не са в тяхна полза, защото не предвиждат плуването да е задължително. Това иска да промени Сдружението на педагозите по физическо възпитание, което започва инициатива плуването да се въведе като задължителна активност.

Лазар, Йована, Андрей и Данило са връстници и всички са плувци. Това са научили в своето школо, което е рядък добър пример.

Учителят по физическо възпитание в ОУ "Джордже Кръстич" Владан Исакович казва, че децата особено в по-малка училищна възраст от първи до четвърти клас много по-лесно ще бъдат научени да плуват отколкото в по-късно време. "Децата чрез игри, докато са по-малки, много по-лесно и бързо усвояват, научават и стават плувци", напомня Исакович.

Повечето от техните връстници могат само да мечтаят за това. Мнозинството училища в Сърбия нямат басейни. Тези които имат нерядко ги дават под наем на клубове или гражданството. Освен това, плуването не е задължително в началните класове, а от пети до осми клас е избираем спорт. Оттук и данните, че половината белградски деца не могат да плуват.

"Това са притеснителни данни и алармиращо изисква работа", оценява Горан Петрович от Сдружението на преподавателите по физическо възпитание.

"На първо място е промяна в учебния план и програма, след това формиране на цикъл от плуване в определени класове и проверка дали децата са се научили да плуват. Това надминава двигателните способности, това е част от общата култура в днешно време", смята Петрович.

До края на седмицата, инициативата плуването да стане задължителна активност - ще стигне на адреса на Министерството на просветата, Завода за напредване на образованието и Националния просветен съвет, които вече обявяват подкрепа. И родителите са на тяхна страна. Тези чиито деца вече са овладели тези уроци казват, че имат една грижа по-малко.

"Знам, че мога да ги пратя с баба и дядо на море, да ги пратя на почивка. Въпреки че знам че на почивката няма плуване, но освен това се усещам много по-сигурно", изтъква Оливера Майдич от Сдружение "Родители".

Безславната статистика, за съжаление, се превърна в трагична. Най-големият брой деца, които само през това лято са се удавили в сръбските водни басейни, не са умеели да плуват.