петък, 16 декември 2016 г.

10 характерни белега на словенците

 
Словенците са малък народ, който живее в слънчевата страна на Алпите, граничат с Австрия на север, Италия на запад, Унгария на североизток и Хърватия на юг. Словения има население от 2 милиона души и много красива природа. А какво за хората? Какво мислите, че е характерно за словенците?

Словенец си ако...

1 Да знаеш, че двойното те прави романтичен

Словенският е един от малкото езици в света, които имат двоен като граматичен брой. Това го прави доста романтичен.
dual
2 Разстройваш се когато хората кажат, че си от Словакия

По-добре да знаете разликата
difference
3 Ядеш "говежа жупца" (говежда супа - б.р.) и слушаш "говежа музика" (оберкрайн музика) на неделните обеди

Говеждата супа е много уважавана от младите словенски хора. Нищо по-хубаво от супата на баба за обяд в неделя след дълга съботна нощ. Но ястието трябва винаги да е акомпанирано от музика на известния ансамбъл Братя Авсеник или друг оберкрайн ансамбъл по радиото.
taku
4 Регионалната гордост е по-важна за теб от националната гордост

Доста странно, нали? Словенците са разделени между исторически земи за стотици години в Хабсбургската империя така че те са много свързани с регионите си. Така че често ще чуете нещо като "Аз първо съм стирян/литорал и т.н. ... и тогава словенец", с дебати кое регионално вино е по-хубаво и т.н. Но когато трудните времена идват те стоят заедно като словенци.
reginal pride
5 Бил си на Триглав поне веднъж в живота си

Словенците са избрали планината Триглав като техен национален символ. Триглав е най-високата планина в Словения. Намира се в Юлианските Алпи с височина 2864 метра. Също се появява на словенското палто от ... хм... по-добре да кажем емблема. За словенците планинарството по някакъв начин е национален спорт (след ски скоковете, разбира се) и се казва, че не си словенец, ако не си стигнал до върха поне веднъж в живота си.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e1/Triglav_(2710580029).jpg
6 Пиеш много

Словения е една от топ държавите в Европа по алкохолна консумация измерена в еквивалента литри чист етанол консумиран на глава от населението за година. Словенците поддържат висок резултат с уикендите резервирани за акордеон партита с приятели в селски ханове и барове.

7 Не се разбираш със съседите и роднините си

Една стара словенска шега гласи: "Какво ще направиш ако кравата ти умре?" "Ще се моля силно кравата на комшията също да умре". Словенците стереотипно са много завистливи хора и са наясно с благоденствието на съседите си. Когато стане въпрос за материални неща, дори връзките с роднините страдат. Така че казваме "жлахта стргана плахта", което означава, че не можеш да разчиташ на роднините, защото няма да завърши добре.
wttwtwetwe
8 Много си добър в научаването на чужди езици

Повечето хора в Словения говорят поне един или два чужди езика. Това също е свързвано с факта, че Словения е малка държава и трябва да се адаптира към доминиращите култури в по-голяма степен от по-големите страни.
languages
9 Прекарваш лятната си почивка в Хърватия, а зимните празници в ски курорти в Австрия

Словенците обичат да пътуват по света, но мнозина от тях прекарват поне няколко дни на хърватския бряг през лятото и отиват на ски с приятели в Австрия през зимните празници.
http://static.comicvine.com/uploads/original/11117/111176698/4394909-winter-vs-summer.jpg
10 Ти си единственият, който рециклира в бившите републики на Югославия

Мнозина казват, че Словения е Швейцария на Балканите. Това е вярно поне когато става дума за рециклирането. Това е единствената бивша югославска република, която рециклира всичко (стъкло, биологичен отпадък, хартия и т.н.).
slovenia trash