четвъртък, 15 декември 2016 г.

Нито Барселона, нито Берлин, а Белград!

Скадарлија
Белград никога няма да бъде между най-красивите европейски градове, но недостига на европейски чар наваксва с достъпно забавление, въпреки че може би не за дълго, пише американската агенция "Асошиейтед прес".

Маси, които се разтягат от кафенетата на тротоарите с калдъръм, музиканти, които свирят за туристите, докато техно ритъм из града държи младите до сутринта. "Това не е Барселона, а не и Берлин. Това е Белград, бейби", пише АП.

Градът е евтин за посетителите, но неговото шик бъдеще бързо идва. По някакъв начин прилича на Будапеща с неговите разнебитени кафенета отпреди 10 години или на Прага от 90-те години. Мръсен, изпълнен с живот и непознат за американците, но с нещо има различен стил, който нито едно от тези места не е имало докато не са били залети от туристи.

Сега е точното време за тази необичайна дестинация, твърди АП. Авиокомпанията "Еър Сърбия" започна от миналата година да лети до Ню Йорк, а започна и изграждане на проект, който би трябвало от нефункционалното землище до Сава да го превърне в градска сърцевина.

Нова година е вълнуващо време в Белград, с луди улични забави и стотина хиляди туристи, главно от съседните Хърватия, Словения и България и концерти на открито и зари.
Ни Барселона ни Берлин, већ Београд!
Авторът Албърт Стъм пише, че Белград никога няма да бъде в конкуренцията за най-красивите европейски градове, отчасти защото много пъти е разрушаван и обновяван през последните 2000 години.

Посетителите могат да очакват сгради в "бруталистически" стил от времената на социализма, както и сгради на властта, които са унищожени при бомбардировките на НАТО през 1999 г и никога не са обновени.

Въпреки занемаряването, съществуват и елегантни сгради с архитектура от 19 век, особено в централната пешеходна зона Княз Михайло.

Липсата на европейски чар, Белград наваксва с достъпен лукс. Авторът пише, че най-хубавото ядене в живота му е струвало 25 долара с бакшиша, докато едно от неговите любими хапвания за три месеца пътуване из Европа, с гъши пастет и желе от дюля, аперитиви и бутилка вино е струвало 45 долара за двама.

Множество известни хотелски вериги предлагат евтини стаи, но защо да се забърквате с тях когато единична стая чрез Еърбиенби (Airbnb) може да се намери за 27 долара и то при Скадарлия, бохемския дял на града, който е изпълнен с галерии, задимени кръчми и традиционни ресторанти, които предлагат ракия, толкова силна, че можете да я наричате "разредител", съобщава авторът.

Между задължителните неща, които трябва да правите в Белград, авторът препоръчва посещение на Калемегдан, с допълнението, че по-голямата част от бурната история на Белград е запазена във Военния музей в който може да се намерят предмети от римски мечове до останки от американски стелт бомбардировач свален през 1999 г.

На Калемегдан, на който входът е безплатен, се предлагат различни активности като стрелба, тенис и баскетбол, но може да се прави и това което правят местните - вземи бира и седни на стена с най-хубавата гледка в града.

Авторът препоръчва и посещение на музея "Никола Тесла", където са изложени неговите най-големи успехи, но и неуспешните проекти.

Няма за дълго да бъде евтин

Благодарение на младото население и разумните цени, Белград е станал една от първите дестинации за забавления, съобщава авторът на пътеписа и споменава сплавовете на Сава, които предлагат забавления до зори с музика, която описва като някакъв вид фолк с хаус ритми.

Забавата може да започне в Савамали, където лесно може да се обиколят барове с имена като "Младост" и "Лудост", разказва текстът и допълва, че тук са и ресторанти на брега на реката в обновени складове, като "Торо Латин" гастробар, който предлага добре дошла пауза от тежките балкански храни.
Савамала
В близост е започнало изграждането на "Белград на вода", където би трябвало да има небостъргачи с офиси, луксозни апартаменти и барове. Вече, съобщава се, жп линия се е превърнала в алея по протежение на брега с игрища, волейболни терени и ресторанти.

"Може би ще бъдат необходими 30 години да се завърши мастер плана, но хотелите "Св. Реджис" и "W" вече са планирани за 2019 г. Градът може би няма за дълго да бъде толкова евтин", предполага авторът.