събота, 10 декември 2016 г.

7 чудеса на Сърбия

Сърбия е държава разположена на скалистите балкански планини и зелените панонски поля. Решихме да ви покажем малко от красотите на тази земя на сърбите. Този списък представя Седем чудеса на Сърбия, които заслужават да бъдат посетени. Тази държава пази и древна келтска и илирийска история.

Нека видим с какво се гордеят сърбите днес:

1 Кметството в Суботица
800px-Subotica_townhall_at_night
Уникален в Сърбия, градът Суботица има най-много сгради построени в стил Арт Нуво. Кметството (построено през 1908-1910 г) и Синагогата (1902 г) се открояват с невероятна красота. Те са построени от едни и същи архитекти - Марсел Комор и Дешьо Якаб от Будапеща, Унгария. Друг впечатляващ пример на архитектурата Арт Нуво е сегашната сграда на Артистите, която е построена през 1904 г от Ференц Ж. Раишле.

2 Манастирът Студеница
800px-STUDENICA_MONASTERY
Стефан Неманя, създателят на средновековната сръбска държава, построил манастира през 1190 г. Манастирските крепостни стени обхващат две църкви: Църквата на Девата и църквата на Краля, като и двете са построени от бял мрамор. Манастирът е най-известен с колекцията си от стенописи във византийски стил от 13 и 14 век. Студеница е обявен за Културен паметник с изключително значение през 1979 г и е защитен от Република Сърбия, а през 1986 г ЮНЕСКО включи манастир Студеница в списъка на световното културно наследство.

3 Джавола варош
799px-Djavolja_varos_3
Името Дяволският град е дадено от местните, които вярват, че тези скали са дяволи, които се бият един с друг за надмощие. Тези пирамиди са създадени от водна ерозия в хетерогенен материал; по-масивният блок на повърхността предпазва материала отвътре да бъде разрушен и да ерозира, което дава резултат, формирайки "кули" - пирамиди.

4 Меандри увца
800px-Meandri_uvca
Увац е международна река, която извира от планината Голя и платото Пещер, минава през югозападна Сърбия и пресича Босна и Херцеговина, където след 119 км се слива с река Лим преди да се влее в нея. За 10 км Увац формира границата между две държави. Увац също е северната граница на региона Рашка.

5 Езерото Тара
794px-Tara_jezero_Djurici
Националният парк Тара е в планинския регион на западна Сърбия и е създаден през 1981 г. Паркът с площ 19 200 хектара, с административно управление в Байина Баща, покрива група планински върхове в Тара, Църни връх, Столац и Звезда, каньонът на Дрина с Перучац и покрайнините на Байина Баща. националният парк покрива голям завой от река Дрина по границата с Босна.

6 Храм Свети Сава
Temple_Saint_Sava
Храмът Свети Сава е сръбска православна църква разположена в платото Врачар в Белград. Това е една от най-големите православни църкви в света и е между десетте най-големи църковни сгради в света. Църквата е посветена на Свети Сава, основателят на сръбската православна църква и важна фигура в средновековна Сърбия. Построена е на платото Врачар, на мястото на което останките му били изгорени през 1595 г от османския голям везир Синан Паша.

7 Белградската крепост
Kalemegdan_crkva
Белградската крепост се състои от старата цитадела (Горен и долен град) и парк Калемегдан (Голям и малък Калемегдан) на мястото където се сливат реките Сава и Дунав, в градската част на модерния Белград, столицата на Сърбия. Разположен е в белградската община Стари град. Белградската крепост е обявена за Паметник на културата със специално значение през 1979 г и е под закрилата на Република Сърбия.