четвъртък, 29 декември 2016 г.

Сто сръбски филма избрани за културни ценности от голямо значение

 http://www.klasiktv.com/sites/default/files/images/Ko%20to%20tamo%20peva%20sl1.preview.jpg
Югославската кинотека за пръв път от своето създаване, в съответствие с овластените и по Закона за културните ценности, обяви сто сръбски филма от 20 век за културни ценности от голямо значение. Първи в списъка е "Ко то тамо пева" (Кой пее там).

Символично, в деня в който е проведена първата филмова прожекция в света в парижката зала "Гран кафе" (28 декември), Югославската кинотека като национален филмов архив, изпълнявайки своите законни задължения, съобщи резултатите от инициативата за избор на най-добрите сръбски дългометражни игрални филми на 20 век.

Списъкът с филми е съставен на основата на гласовете на изтъкнати теоретици, професори и критици. Критериите са били художествени и естетични, а под внимание са взети постижения заснети от началото на игралните филми в Югославия през 1911 г до 1999 г.

"Досега Югославската кинотека в два случая през 1980 и 1991 година е предложила на Министерството на културата отреден фонд от наши филми, които се пазят в архива да бъдат обявени за културни ценности от голямо значение. Това е първият път в който филми заснети след 1945 г са прогласени за културни ценности от голямо значение", изтъкна Югослав Пантелич, директор на Югославската кинотека.

Първи в списъка с най-добрите е Ко то тамо пева (Кой пее там). Следват "Събирачи на пера", "Три", "Като бъда мъртъв и бял", "Мистерия на организма", "Събуждането на плъховете", "Маратонците тичат почетната обиколка", "Любовен случай или трагедия на служителите в ПТТ", "Маршът на Дрина", "Подземие".

"Тук преобладават познати автори. Преди всичко, автори от онзи блестящ период на сръбската и югославска филмова школа от шейсетте години, т.нар. "черна вълна". А след тях и онези от 70-те години, авторите от Пражката филмова школа", обяснява Александър Ердельанович, управител на архива на Кинотеката.

От особена важност е, че първородният син на сръбската и балканската кинематография "Животът и делото на безсмъртния вожд Караджордже" на Чича Илия Станойевич, намерен чак през 2003 година, за пръв път е прогласен за културна ценност от голямо значение.