петък, 23 декември 2016 г.

Загреб спечели Най-добра европейска дестинация тази зима и ето защо

Тази година Загреб спечели титлата Най-добра европейска дестинация в категорията Коледни дестинации и зимни празници. Отне години на местните власти да усвоят изкуството на коледната украса и да направят столицата на Хърватия забележима на световната сцена. Изглежда вършат чудесна работа, печелейки тази титла за втора поредна година в конкуренцията на доказани коледни и зимни места като Прага, Виена, Колмар, Манчестър и подобни.

Загреб като град е красива умалена версия на централноевропейските градове като Виена, Берлин, Прага, Братислава, но със собствен хърватски привкус що се отнася до култура и традиции. Повечето хора, които го посещават го описват като сигурен и топъл град с душа и повярвайте ни наистина е такъв ако се съди по снимки на хърватските граждани, които се наслаждават в центъра на града така сякаш го посещават за последен път (толкова страхотен е). Нека надзърнем:

Каране на кънки в сърцето на града

Леденият парк е може би най-магичното място в града, като е скрит зад хиляди малки коледни светлинки, но дори ако снегът още не е паднал пак изглежда бял и бляскав какъвто бихте очаквали да бъде Така че ако карането на кънки е вашето забавление ще се насладите на това забавно място в парк "Томиславац".

Щандове предлагащи страхотна храна из града

В допълнение на впечатляващата атмосфера в Загреб тази година, истинският Дядо Коледа ще дойде директно от Финландия, дори шейната му вече го чака там. Целият градски трафик е пренасочен, за да направи повече пространство за разходки... и за Дядо Коледа да кара шейната си през сърцето на града.

Прекрасна храна и питиета на всеки ъгъл

Що се отнася до храната, няма липса, да бъдем честни. Всъщност е на всеки ъгъл в града от известния парк "Зриньевац" до централния площад "Бан Йелачич" има от много скъпи ресторанти, които ще ви предложат страхотни местни ястия до малки щандове на открито, които ви предлагат домашно направена крафт бира, греяно вино и вкусна бърза храна.

Атмосфера като сън

Ако сте планирали романтична зимна ваканция, това може би е добър избор за тази година, който няма да ви остави незадоволени. Пътувания с каляски, приказни дървета, тонове храна, бира, вино и хиляди щастливи хора ще осмислят престоя ви.

Страхотни гледки в украсения град

Ако по някаква причина сте повече от типа вълк-единак, има много красиви места с гледки, които ще ви дадат чудесен поглед над града. Една от тези гледки се намира в мястото за разходка Стросмайер, което също е богато на храна, забавни мероприятия и благоговеещ изглед към града.

Леденият тунел Грич под стария град

Каква Коледа би била ако няма приключение? Заради това те замразяват целия тунел Грич в горната част на стария град, който всъщност е стар евакуационен тунел от Втората Световна война, но сега служи като страхотен леден тунел, който ще заобичате.